Globus lampe – geografija u punom svetlu

Jedna od najstarijih školskih sprava i pomagala jeste globus. Nekada retkost oko koje su se okupljali đaci u učionici, a danas edukativni predmet i ukras koji nije luksuz i može da se nađe u sobi svakog školarca.

Globus više nije obična lopta sa mapom sveta, već je postao i nešto više, globus lampa. Njegova glavna funkcija nije se izgubila, ali je sa osvetljenjem postao i neka vrsta dekoracije za sobu.

Svet u malom

Učenje geografije zabavnije je uz globus. Možete da okrećete Zemljinu kuglu na svom stolu, da posmatrate zemlje i analizirate geopolitičku situaciju ili samo da maštate o nekom sledećem putovanju. Može biti različitih dimenzija, najčešće je između 20 i 30 cm.

I baš kada hoćete sa lakoćom i uz uživanje da upoznate svet na scenu stupaju novi elementi.

Osvetljenje koje je dodato pruža atraktivniji izgled, a učenje postaje zabavnije. Tako recimo kada se svetlo u globusu uključi različitom bojom biće osvetljena svaka zemlja, a kada se svetlo ugasi videće se sve fizičko-geografske osobine Zemljine kugle kao što su reljef, vode, obala…

Mapa kao dekoracija

U učionici ili dečjoj sobi služiće edukaciji, ali isto tako može biti i samo dekorativni detalj u kancelariji ili u dnevnoj sobi.

Pored prepoznatljivog modela sa mapom u plavo- žutoj boji, postoje i posebni modeli ovih lampi gde na samom globusu dominiraju druge boje.

Uz klasičan enterijer tako možete savršeno uklopiti globus lampu u boji drveta ili u nekoj drugoj prirodnoj boji, a moderno dizajniranu sobu možete upotpuniti ovakvom lampom u nekoj od jarkih boja (pink, zelena, ljubičasta).

Materijal i boja postolja zavise od modela.

Elegantniji modeli imaju postolje od drveta, izgledaju masivnije i pojedini drveni modeli zaista imaju ,,vintage“ izgled. Klasični modeli, kao i oni u jarkim bojama uglavnom su plastični, lagani pa im je i postolje takvo. Zahvaljujući tome, možete ih bez problema preneti, menjati im mesto, a da i dalje bude stabilan.

Interaktivni modeli

Najmoderniji modeli globus lampi izrađeni su tako da kombinuju plastiku i drvo.

Neki od modela imaju i mogućnost da uz pomoć aplikacije globus postane ineraktivan.

Uz aplikaciju na telefonu sa ovih globusa dobićete i sliku i zvuk, a kroz različite animacuje saznaćete brojne zanimljivosti o celom svetu.

Zabava za sve generacije

Geografija je često zanimljiva, igramo se i pogađamo pojmove ili prepričavamo utiske sa destinacija koje smo posetili. Ovakve igre udružiće celu porodicu. Baš zato će i globus lampa biti interesantna svim generacijama.

Lampa

I kada se umorite od igre i učenja, ovaj globus neće izgubiti svrhu jer će omogućiti prijatno osvetljenje. Neki modeli napajaju se na struju, a sve je više onih sa LED svetlima koji rade na baterije.

Za koji god model da se odlučite možete da budete mirni po pitanju potrošnje. Globus lampe su mali potrošači pa ih nećete ni osetiti. Mogu da se koriste kao savršene noćne lampe jer je svetlo nenametljivo, a globus može da stane na skoro svaki stočić ili policu.

Ukoliko ste u potrazi za osvetljenjem za dečiju sobu, globus lampa će biti idealno rešenje jer spaja korisno i lepo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *