Internet – da li je samo mnoštvo informacija i zabave?

internet

Današnji svet je teško zamisliti bez inetrneta što je potpuno razumljivo. Sve što nas zanima samo ukucamo u pretraživač i već su tražene informacije ispred nas, što umnogome olakšava život.

Dobar kućni internet štedi naše vreme kojeg svi mi imamo manje nego što bismo želeli. Prednosti interneta su mnogobrojne, ali takođe internet ima i svojih mana, od kojih su neke jasno vidljive, a ima i onih skrivenih i prilično opasnih. 

Neke prednosti i dobre strane interneta

Možemo da učimo koristeći internet, na brz i lak način dolazimo do podataka o novim saznanjima bilo gde u svetu. Za svačiji ukus se nešt može pronaći.  Lakše dolazimo do informacija i literature za školske seminare i različite projekte.

Plaćanje računa preko interneta je još jedna velika korist, kao i kupovina iz fotelje. Sve ovo nas spašava od čekanja u redovima, što je danas potencijalno opasno zbog pandemije a time i štedimo vreme koje možemo potrošiti na zanimljiviji način od čekanja ispred šaltera ili prodavnica. 

Zatim, lako dolazimo do najnovijih vesti, npr. možemo da čitamo dnevne novine, pratimo sportske događaje i u svakom trenutku imamo informaciju o vremenu.

Da ne govorimo o tome što nam je Google postao glavni savetnik. Njega ćemo prvog pitati kako smršati, kako se našminkati, kako trenirati…

Internet nam takođe može biti izvor zabave, deca najviše koriste tu prednost, zbog igrica čiji izbor je zaista velik. Deca nikako ne vole da im nestane internet u sred zanimljive situacije u nekoj igrici, a ni mi odrasli, pogotovo ako gledamo film, slušamo muziku ili na neki drugi način se opuštamo. Da bismo izbegli takav stres važno je da odaberemo dobar kućni internet paket, koji nas neće izneveriti. 

Još jedna lepa strana interneta je što nam omogućava da komuniciramo sa ljudima bilo gde da se nalaze u svetu, bilo uz pomoć ranih aplikacija koje su osmišljene u tu svrhu, ili preko raznih društvenih mreža. Razmenjivati mišljenje, viđenje neke situacije sa drugim ljudima je tako lako zahvaljujući kućnom internetu i to zaista mnogim ljudima predstavlja pravi užitak. 

Skrivene opasnosti interneta

Važno je jako voditi računa šta objavljujemo na internetu. Informacije koje ostavljamo su javne i svima dostupne, a lako se mogu zloupotrebiti. Nikad ne treba ostavljati adresu, brojeve telefona i slično. U naročitoj opasnosti su deca jer njihovu lakovernost može lako iskoristiti neko ko nema dobre namere, zato je jako važno razgovarati sa decom i upozoriti ih na te moguće opasnosti koje vrebaju na internetu.

Nažalost, internet je postao i mesto koje pojedinci koriste kako bi raspirivali nacionalnu, versku ili rasnu mržnju i podsticali na različite vidove diskriminacije.

Zatim, pored mnogih korisnih i lepih informacija koje možemo naći, internet obiluje netačnim i nepouzdanim informacijama koje ljudi objavljuju. Stoga ne treba verovati svemu što pročitamo ili vidimo na internetu i uvek treba proveravati izvor i informacije koje su vam važne.

   

Dakle možemo reći da je internet izum koji utiče na naš svakodnevni život, na naš način razmišljanja. Taj izum uz  mudro korišćenje ima mnogo pozitivnih strana.  Ako imamo dobar kućni internet imaćemo pristup ogromnoj količini informacija, znanja i zabave. Internet je zasigurno doprineo razvitku masovne kulture ali takođe i sve većem društvenom otuđenju što znači da trebamo paziti da preveliko druženje sa internetom nas ne košta prijatelja, rođaka pa i porodice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *