Izmene pravila i uslova za odlazak u penziju 2023. godine

Nova godina, a nova i pravila. Kao što je odavno najavljeno i kako se postepeno to sprovodi u realnost i stvarnost, iz godine u godinu uslovi za odlazak u penziju se izjednačavaju za oba pola.

Borba za ravnopravnost među polovima donela je i tujednakost kada govorimo o pravima i obavezama svih građana, pa se postepeno izjednačavaju uslovi kada je ostvarivanje penzije u pitanju.

Iz tih razloga, od 1. januara 2023. godine važiće nova pravila koja su predviđena Zakonom za PIO, pa ako spadate u grupu onih koji očekuju penziju, a ženskog ste pola, moguće je da ćete čekati malo duže od onoga koliko ste planirali.

Koji su uslovi za odlazak u starosnu penziju od 2023. godine?

Za neke se uslovi menjaju, a za neke ostaju, pak, isti. Tokom prethodnog perioda za muškarce je uslov za odlazak u penziju bio da imaju navrešenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Ovaj uslov se ne menja od Nove godine, ostaje isti za muškarce. Međutim, promene nastaju kod žena. Umesto uslova da imaju navršenih 63 godine i 4 meseca života, uz najmanje 15 godina staža, od 1. januara će ženama biti potrebne navršene 63 godine i 6 meseci života uz najmanje 15 godina staža osiguranja kako bi ostvarile pravo na starosnu penziju.

Pomeranje uslova kada govorimo o navršenim godinama života za žene nije ovim završeno.

Planirano je da se postepeno pomeranja dešavaju sve do 2032. godine kada će se uslovi za odlazak u penziju potpuno izjednačiti za oba pola.

To znači da će od 2032. godine uslov za odlazak u starosnu penziju za oba pola biti navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Ono što će verovatno neke zanimati, iako se ne radi o velikom broju, jeste da li se menjaju uslovi kada govorimo o ostvarivanju starosne penzije pre 65. godine života.

Uslovi ostaju isti. To znači da će osiguranici ovo pravo na penziju moći da ostvare sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. A šta se dešava sa prevremenom starosnom penzijom?

Koji su uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju od 2023. godine?

Promene se dešavaju i kada govorimo o prevremenom odlasku u starosnu penziju. Različiti uslovi vaše i dalje za oba pola.

To predviđa da će osiguranici muškog pola prevremenu starosnu penziju moći da ostvare sa 40 godina staža osiguranja uz najmanje 60 godina života, dok će za žene od 1. januara 2023. godine važiti pravilo da je potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i 6 meseci života.

Odlazak u penziju, kada govorimo o prevremenoj starosnoj penziji, vrlo brzo će imati podjednake uslove za oba pola. Već od 2024. godine će važiti isti uslovi za sve, a to je 40 godina staža osiguranja uz navršenih 60 godina života.

Postupak ostvarivanja prava i odlazak u penziju prati predaja zahteva, uz potrebnu dokumentaciju, nadležnoj filijali Fonda. Sva dokumentacija predaje se u mestu prebivališta, a ako podnosilac nema prijavljeno prebivalište u RS, onda se vrši u mestu gde je postojala poslednja prijava osiguranja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *