Kada je najbolje kupovati ugalj za ogrev?

Grejna sezona tek što se završila, a već mnogi razmišljaju o tome kako će biti naredne i kada je potrebno početi sa spremanjem za nju. Stovarišta za prodaju uglja sada rade nešto manjim intezitetom, sporijim tempom, pa verujemo da je to dobro i iskoristiti.

Kada naiđu gužve onda može naići i nestašica, a svakako, u vreme pred sezonu i tokom same grejne sezone, cene su više. No, to nije jedini razlog zašto je ogrev bitno pripremiti na vreme.
Letnji period služi za odmaranje i malo uživanja u toplim, sunčanim danima, ali je ujedno najbolji period da se obaveze za zimu završe, jer je dan dug, lakše je uraditi fizičke poslove kada nema kiše i hladnoće, pa je to još jedan razlog zašto je bolje ugalj pripremiti na vreme i obezbediti zimu. Bilo koju vrstu ogreva da koristite, kada naiđu kiše umeju da naprave velike probleme, a posebno se to odnosi na ugalj koji ne bi trebalo da dođe u dodir sa vlagom. Manje cene i lakše skladištenje dva su dovoljna razloga da ugalj ove godine nabavite na vreme i leto iskoristite za pripremu grejanja. A ako ne znate koja vrsta uglja je najbolja za vas, onda i tu možemo da pomognemo u određenoj meri.

Koje vrste uglja postoje?

Postoji više kriterijuma prema kojima se vrste uglja mogu deliti, ali najvažnija podela jeste na treset, lignit, mrki i kameni ugalj. Svaki ima drugačiji sastav i toplotnu vrednost. Treset među njima ima najmanju energetsku vrednost, najmanji stepen dostizanja toplote, zbog čega se često i izbegava.
Lignit ili, kako se drugačije naziva, „drveni ugalj“ jeste vrsta uglja koja je veoma popularna u manjim domaćinstvima kod nas. Dostiže dovoljne toplotne vrednosti, a ostavlja za sobom minimalno pepela i otpada, što ga za kuće, recimo, čini dobrim izborom. Mrki ugalj, s druge strane, ima visoku kalorijsku vrednost, dostiže visoke temperature, a ne zahteva često loženje, pa se iz tog razloga koristi u industriji, ali i u većim stambenim jedinicama sa velikim kotlovima i sistemima centralnog grejanja.
Kameni ugalj se u najvećoj meri koristi u industriji, budući da se uz njegovu pomoć dostižu jako visoke temperature. U stambenim jedinicama se koristi isključivo kada se radi o sistemima koji mogu da podnesu visoke temperaturne vrednosti.
Na osnovu ovoga već sigurno možete brzo da zaključite koje vrste uglja bi bile odgovarajuće za vas i vaše potrebe, te koji je to ugalj koji će vam pomoći da se ugrejete naredne zime.

Prednosti korišćenja uglja

Ugalj ima dugu istoriju upotrebe u svetu, neki izvori govore da su ga još Stari Rimljani koristili. Danas on predstavlja glavni izvor za proizvodnju električne energije, a svakako, koristi se u velikom broju domaćinstava. Najveće prednosti ove vrste ogreva jesu upravo temperature koje se njim lako dostižu, bilo da se radi o malim kotlovima ili velikim sistemima za centralno grejanje, te lako održavanje temperature na istom ili sličnom nivou, što je drugim vrstama ogreva često nemoguće ili veoma teško postići, pa se i tada pridružuje ugalj i njegova upotreba kako bi potpomogao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *