Kada se radi 4D ultrazvuk i čemu služi?

Pregledi u toku trudnoće su brojni. Od ustanvoljivanja opšteg zdravstvenog stanja trudnice, kroz krvnu sliku, urinokulturu, i redovan pregled krvnog pritiska, šećera, tu su i ultrazvučni pregledi koji služe da se prati razvoj ploda i da se prati kompletno stanje kako bi trudnoća prošla u najboljem mogućem redu.

Odlazak ginekologu je neophodan odmah nakon urađenog testa koji je pozitivan ili kada se stvori sumnja na drugo stanje, kada se kroz ultrazvuk i krvnu sliku definitivno otkriva drugo stanje. Tu su naravno propratni i ginekološki pregled, uzimanje briseva i rađenje drugih analiza.

U medicinskim ustanovama se radi 2D ultrazvučni pregled, dok postoji i mogućnost za 4D ultrazvuk, ali on nije obavezan deo pregleda i zato se u najvećem broju slučajeva radi u privatnim ordinacijama i poliklinikama. Iako postoje trenuci kada ginekolog uputi na 4D ultrazvuk, sve veći broj samostalno zahteva da se na njega i ode.

Šta je 4D ultrazvuk?

U samoj suštini, 2D ultrazvučni pregled se ne razlikuje od 4D ultrazvučnog pregleda. Na isti način se rade, na stomak se nanosi kontaktni gel, a onda se sondom prelazi preko stomaka kako bi se na ekranu dobila slika ploda i materice. Međutim, tehnologija koja je uznapredovala, kada je 4D ultrazvuk u pitanju, omogućava da se beba vidi u realnom vremenu, kroz jasan snimak koji pokazuje potpun izgled deteta i njegove pokrete.

Kada se radi 4D ultrazvučni pregled?

Ne postoji tačan period kada se 4D ultrazvuk radi ili ne radi. Baš kao i dvodimenzionalni, tako je i ovaj moguće uraditi u bilo kojem trenutku trudnoće. Međutim, praksa je otprilike da se 4D radi jednom u toku trudnoće i to najbolje u periodu 12. nedelje trudnoće i/ili u periodu između 20. i 22. nedelje trudnoće. Zašto baš tada?

12. nedelja trudnoće je period kada se mogu otkriti rizici od postojanja Daunovog sindroma, a ujedno je i period kada 4D ultrazvuk može da pokaže pol deteta. S druge strane, period između 20. i 22. nedelje trudnoće je period kada se ovim pregledom proverava antomija i razvoj bebe, razvoj lica, glave, mozga, kao i rad srca.

4D ultrazvučni pregled lekaru pruža jasan uvid u izgled bebe, njenog lica, glave, ruku, nogu, kompletnog izgleda, čime se brojne anomalije otkrivaju već u ranom periodu, što je presudno za urednu trudnoću, odnosno, otklanjaju se sumnje da anomalije postoje. Za roditelje, pak, ovo je prvi emotivni susret sa bebom, budući da njen izgled i pokrete vide u realnom vremenu, a roditeljima koje baš služi sreća beba se i osmehne i to se jasno vidi. Iz ovog razloga, lekari nekada traže da se 4D ultrazvuk uradi i da bi se stvorila snažna emotivna veza između majke i deteta još pre nego se ono rodi.

Da li je 4D ultrazvuk štetan?

Kada je o ovome reč, ne postoji nikakva razlika između 2D i 4D ultrazvučnog pregleda. Iako lekari ne savetuju često podvrgavanje ultrazvuku, bar ne više od onoga što je potrebno, za poslednjih 30 godina nijedna naučna studija nije pokazala bilo kakvu štetnost, pa možete biti sasvim mirni, jer ultrazvuk ne šteti ni bebi, a ni majci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *