Kako da prepoznate išijas?

Ako osećate bol u donjem delu leđa koji se širi niz nogu, verovatno patite od ishialgije ili narodski rečeno – išijasa. Išijadični nerv se proteže od donjeg dela leđa i dalje kroz noge i to je najduži nerv u čovekovom telu. Usled raznih stanja dolazi do pritiska na njega što izaziva jaku bol uz učestalo javljanje u određenom vremenskom periodu.

Sve što bi trebalo da znate nalazi se u ovom tekstu i zato vam predlažemo da nastavite sa čitanjem.

Išijas – simptomi i uzroci nastanka

Upala išijadičnog nerva se ne dešava olako i mora biti izazvana nekim stanjem u organizmu:

  • Diskus hernija,
  • Suženje kičmenog kanala
  • Povreda kičme ili kičmene moždine
  • Trudnoća
  • Tumori

Uz ova stanja išijas pogoršavaju gojaznost, preterano sedenje, hlađenje donjeg dela leđa, ali i spavanje na mekanom i premalo fizičke aktivnosti.

Simptomi su različiti ali pacijenti najčešće imaju osećaj da se bol „seli“ niz nogu sve do malog prsta, a ovo su i drugi pokazatelji išijasa:

  • Trnjenje i mravinjanje nogu
  • Bol prilikom podizanja sa opterećenjem
  • Bol prilikom minimalnog naprezanja (kašalj, smeh)
  • Nemogućnost stajanja na prstima ili peti
  • Otežano kretanje usled bola u kuku, krstima, zadnjici…

Išijas uzrokuju brojni činioci pa bi najbolje bilo posetiti neurologa za tačno preciziranje oštećenja jer se samo tako mogu dati prave smernice za lečenje.

Kako se išijas leči?

Da bi lekar mogao da dijagnostikuje išijas potrebno je da se obavi nešto od sledećih pretraga: radiološko snimanje kičme, magnetna rezonanca, skener, mijelografija, elektromioneurografija. Koje će se metode primenjivati zavisi od mišljenja lekara.

Dok se pretrage obavljaju, pacijentu se propisuje terapija za prvu pomoć u ublažavanju bola – antireumatici, miorelaksanti, kortikosteroidi… Ovi lekovi, uz mirovanje, opuštaju mišiće i smiruju upalni proces, ali to je samo kratkotrajna pomoć i smanjenje tegoba.

Fizikalna terapija je najbolji metod za dugoročno ublažavanje tegoba, ali i potpuno izlečenje. Pravilnim ojačavanjem mišića stomaka i donjih leđa smanjuje se pritisak na kičmu i išijadični nerv pa su i problemi ređi.

Osim pravilnog vežbanja fizijatri će vam dati savet i kako da čuvate kičmu, kako da podižete teret sa zemlje, kako da ulazite u pokrete.

U slučaju težih upalnih procesa za pojedine pacijente jedina solucija je operacija kičme, ali uvek je bolje prvo pokušati sa svim ne-invazivnim metodama za lečenje išijasa.

Još nekoliko dobrih saveta

Mnogi pacijenti greše što u lečenju budu uporni samo dok bol postoji. Išijas je problem koji se često vraća pa je važno preduprediti javljanje i ublažiti simptome da bi se vodio nesmetan život. Konstantno vežbanje je jedan od pravih predloga koji sprečavaju nove upale ovog nerva. Kontrola kilaže je poželjna jer su gojazni ljudi podložniji problemima sa leđima. Treba i da toplite donji deo leđa jer ne samo što toplota smanjuje bolove, ona pomaže i da se išijas brže povuče.

Put do potpunog izlečenja je dug, ali život bez bola je moguć! Započnite lečenje na vreme i imate više šansi da uz minimalan napor vodite kvalitetan i ispunjen život. Brzo olakšanje tegoba je samo kratkoročno i zato ispoštujte sve što je lekar sugerisao da bi bili na dobrom putu oporavka.

 

Једно мишљење на „Kako da prepoznate išijas?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *