Kako da sačuvate dobar vid


Onda kada se osećamo dobro i kada smo zdravi malo razmišljamo o tome šta bismo mogli da uradimo da živimo zdraviji život u smislu naših svakodnevnih malih navika, a koje mogu biti od velikog značaja. Čulo vida jedno je od glavnih čula jer nam omogućava najveći deo komunikacije sa spoljnim svetom. Zato je mnogo važno kako svakodnevno živimo i kako te naše navike utiču na zdravlje, potogovo u ovom segmetnu. 

Postoji nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da osvestite načine na koji možete da očuvate svoje čulo vida

Korigujte svoju ishranu i unosite što više tečnosti

U kojem god životnom dobu da se nalazite nije kasno da uvedete zdrave navike kada je ishrana u pitaju. Ovo ne utiče samo na čulo vida već utiče na celokupan imunitet i funkcionisanje organizma. Određeni vitamini i minerali su od veliko značaja za dobar vid (vitamini A, E i C kao i bakar i cink). Raznovrsna ishrana bogata vlaknima, voćem i povrćem, ali i izbalansiranom unosu ugljenih hidrata, masti i proteina doprineće celokupnom zdravlju. Pored toga važna je i redovna hidratacija i unošenje dovoljne količine preporučene tečnosti na dnevnom nivou. 

Pobrinite se da imate dovoljno sati sna

Spavanje je veoma važno za celokupno funkcionisanje, a pogotovo je važno za odmor naših očiju. Treba voditi računa da na svakodnevnom, ali i nedeljnom nivou imate dovoljno sati sna. Ne preporučuje se da spavate u bilizi jakog izvora svetlosti, pogotovo ne onog koji dolazi od veštačkih uređaja. 

Kada treba da nosite naočare za sunce?

Generalno nošenje zaštitnih naočara kod obavljanja nekih poslova, a pogotovo naočara za sunce je zaista od velikog značaja. Pri svakom izlaganju sunčevoj svetlosti koja je na tom nivou da izaziva ,,žmirkanje“ treba nositi naočare za sunce. Danas nam je dostupno široko tržište modela i proizvođača naočara za sunce, ali nisu svi jednako kvalitetni i efektni. Birati naočare za sunce samo kao modni detalj nije baš dobra taktika. Treba pre svega misliti na zaštitu ulogu koje naočare za sunce imaju za naše zdravlje. 

Sve češće se ljudi odlučuju za nošenje zaštitnih naočara prilikom rada na računaru i telefonu kao preventivne metode zbog negativnih zračenja koje oni proizvode. Ovo je posledica savremenog sveta u kojem živimo i veliki procenat vremena koje provodimo gledajući u svoje pametne uređaje koji emituju ne tako prijatna zračenja za naše oko. 

Budite fizički aktivni

Neka sprovedena istraživanja u svetu pokazala su da redovna rekreativna fizička aktivnost može značajno uticati na redukovanje simptoma nekih očnih oboljenja, poput glaukoma i visokog očnog pritiska. Ove podatke ne treba zanemariti pogotovo ako spadate u onu od rizičnijih grupa za obolevanje od glaukoma koji se smatra i naslednom bolešću. Pored toga fizička aktivnost je korisna za ceo organizam, počevši od našeg mentalnog zdravlja pa sve do fizičke kondicije. 

Ne odlažite pregled oftalmologa ukoliko primetite neke teškoće

Odlaganje pregleda neće pomoći bržem prolasku simptoma, niti će oni proći sami od sebe. Budite odgovorni prema sebi i proverite svaki sumnjiv simptom koji ima veze sa vašim očima.

Neki stručnjaci preporučuju čak i redovne godišnje kontrole bez obzira da li ste imali nekad neku teškoću ili ne. Kod nas su oftalmološki pregledi vrlo često sastavni deo sistematskih lekarskih pregleda za razna radna mesta i pozicije, što je prednost. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *