Kako do vozačke dozvole za vreme vanrednog stanja

Vanredno stanje u Srbiji, prouzrokovano širenjem korona virusa donelo je niz promena u radu auto škole. Uvažavajući sve zakonske propise donesene na državnom nivou, kao i pojedinačne odluke lokalnih policijskih uprava, pojavljuju se razlike u radu auto škole u pojedinim mestima.

Obuka vozača u nekim gradovima obustavljena je više od mesec dana, kao i samo polaganje teorijskog i praktičnog dela ispita, dok u nekim lokalnim sredinama je moguće realizovati praktični deo obuke. Konkretno, različite su mere koje su uvedene u rad auto škole u zavisnosti od pojave, brzine širenja i zadržavanja virusa Covid 19. 

Neophodno je nošenje zaštitne opreme

Osnovno pravilo u radu auto škole tokom vanrednog stanja jeste nošenje zaštitne opreme tokom praktične nastave, dok je teorijski deo obuke privremeno obustavljen, zbog zabrane okupljanja više ljudi u zatvorenom prostoru. Nošenje maski i rukavica je imperativ i za instruktore i sve kandidate. Cilj ovih mera jeste suzbijanje širenja pandemije korona virusa, posebno zbog boravka u automobilu 45 minuta, na manjoj udaljenosti, koju nije moguće povećati. 

Aktivna dezinfekcija se podrazumeva

Dezinfekcija je jedna od osnovnih mera u borbi protiv korona virusa, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Tako, auto škole moraju aktivno da dezinfikuju automobile, odnosno njihovu unutrašnjost, posebno površine kao što su brave, volan, menjač i ručna kočnica, jer ih dodiruje više kandidata tokom dana. Dodatni razlog jeste nemogućnost adekvatnog socijalnog distanciranja, pa svaki kontakt treba da bude u skladu sa predviđenim zaštitnim merama. Takođe, dezinfekcijom se omogućava bezbedno i sigurno upravljanje automobilom, bez strepnje, stresa i sumnje da li auto škole vode računa o zdravlju kandidata, kao i svojih zaposlenih.

Realizacija praktične nastave samo danju

Vanredno stanje sa sobom donelo je i policijski čas, koji se menja u skladu sa brzinom širenja zarazne bolesti. Samim tim, obuka vozača vrši se samo tokom jutra i dana, do popodnevnih časova, pre početka policijskog časa. To za posledicu ima činjenicu da je polaganje vozačkog ispita privremeno obustavljeno, jer za uspešno savladavanje vožnje potrebno je imati praktičnu nastavu i tokom večernjih časova. Kada se ukine vanredno stanje i sa njim policijski čas, polaganje za auto biće nastavljeno, kroz teorijski i praktični ispit, kao i do pre uvođenja mera. 

Teorijska nastava i ispit su obustavljeni

Svi kandidati koji su prošli teorijsku nastavu mogu i tokom vanrednog stanja imati praktičan deo obuke, dok će na ispite da strpljivo sačekaju. Sa druge strane, ukoliko su kandidati tek upisani u proces obuke za vožnju, a nisu prošli kompletno teorijsku nastavu, moraju da sačekaju sa nastavkom kompletne obuke dok se ne ukine vanredno stanje. U vezi sa tim je činjenica da teorijsku obuku prolazi veći broj kandidata, u grupama, u zatvorenom prostoru, što je okupljanje koje je zabranjeno. Tek sa ukidanjem vanrednog stanja i mera, moguće je organizovati nastavak teorijske obuke i ispita. Svi ispiti u vezi sa vožnjom su takođe privremeno obustavljeni, iz istih razloga, a pored okupljanja, razlog je i izostanak vožnji po mraku. 

Polaganje za auto ima za cilj funkcionisanje i u vanrednim situacijama i okolnostima. Ipak, stupanjem na snagu vanrednog stanja, bilo je neophodno uvesti izmene u svoj rad, kako bi se maksimalno poštovale mere i onemogućilo širenje korona virusa. Iako su neki delovi obuke neprekidno funkcionisali, sve auto škole su polaganje za auto u pogledu teorijskog i praktičnog ispita neminovno odložile i obustavile do ukidanja vanrednog stanja. Ukoliko želite da polažete za b kategoriju u toku vanrednog stanja savetujemo vam da posetite sajt https://www.autoskolapavlin.com/ i saznate više informacija o radu ove auto škole. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *