Kako nastaju transferne cene?

transferne cene

 

Cene koje nastaju kada se obavi transakcija između povezanih lica nazivaju transferne cene. Transakcije, tačnije poslovni odnosi manifestuju se kroz finansijske, komercijalne i druge poslovne transakcije koje nastaju između povezanih lica sa ciljem da sestekne dobit koji nastaje usled kupovine ili prodaje usluga i proizvoda.

Čak i ako na drugoj strani kada nema međusobnih transakcija između lica koja su povezana, a u tesnoj su vezi, onda se između njih preppznaju  poslovni odnosi. To je često slučaj između zavisne i matične firme, odnosno kada matična firma nametne određenu odluku zavisnom preduzeću ili određene uslove poslovanja, izbor saradnika ili ppslovnih partnera.

Kakvi su poslovni odnosi između matičnog i zavisnog preduzeća?

Da bi postojale transferne cene onda moraju da posluju dve firme povezano i da da poatoje dva povezana lica između kojih se međusobno obavljaju transakcije. Treba napomeniti da transferne cene nastaju u onom trenutku kada se pojavi obaveza koja je u vezi sa tranaakcijama između povezanih predzeća.

Ukoliki sve firme nisu međusobno povezane i ne posluju međusobno, a između njih se obavljaju neke određene transakcije, onda se formiraju tržišne cene prema kojima posluju dve nepovezane firme. U praksi mogu da se formiraju između povezanih preduzeća različite cene u odnosu na stvarne tržišne cene prema kojima se obavljaju transakcije između firmi koje nisu povezane. To znači da cene mogu da budu više, iste ili niže od stvarnih tržišnih cena.

Postoji više razloga zbog kojih nastaju poslovni odnosi između povezanih formi,  uglavnom je reč o postizanju tržišnih planova i rezultata, ali su često u pitanju i neki drugi netržišni ciljevi. Cilj poslovanja povezanih lica može da bude i smanjenje poreskih obaveza.

Kada se obavljaju transakcije između povezanih lica?

Često se između zavisnih i matične firme obavljaju transakcije koje se obavljaju prema transfernim cenama, a uglavnom se tiču razmene usluga i dobara između povezanih preduzeća. Unutar povezanih pravnih lica se definišu sve odluke i pravila, tj. ppvezani pravni subjekti sami definišu transferne cene.

Nekada se dešava da određene ppvezane transakcije ne idu baš na ruku zavisnim, tačnije pojedinačnim firmama, već za njih mogu da budu čak i štetne. Međutim, glavni razlog zbig kojeg se obavljaju ove transakcije jesge zajednički inzeres cele grupe od kojeg će svi imati benefita.

Ako se za primer uzme domaća firma koja je zavisno preduzeće, a čiji ptoizvodi se izvoze i prodaju matičnoj inostranoj firmi, onda se to čini prema povoljnijim cenama koje su niže nego da se proizvodi kupuju od drugih nepovezanih domaćih firmi.

Drugi primer je firma koja uvozi od svig ogranka u našoj zemlji stručne usluge i to po nižoj ceni od tržišne cene koja je kod drugih nepovezanih preduzeća viša.

Za transakcije povezanih lica vezuje se i prpmet dobara i usliga gde nema nikakve obaveze plaćanja. To znači da se između dva povezana lica mogu obavljati transakcije koje podrazumevaju zajam bez kamate ili zakup nekretnina bez plaćanja. Nepovezana lica u ovakve transakcije nikada ne bi ušla, ali kada su u pitanju transferne cene, ovi se često u praksi dešava između matične firme i zavisnih preduzeća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *