Kako naučiti bebu da jede?

Bilo da je beba dojena ili je pila adaptirano mleko za bebe, oko petog meseca sledi uvođenje čvrste hrane, prvo kao jedan obrok, a kasnije veći deo jelovnika.

Ni jedno dete ne prihvata promene rado, a naročito je problem što se dete mora naviknuti i na nove obroke i na način hranjenja. Hranjenje na flašicu je sve ređe, a moraju se jesti i namernice koje joj se ni malo ne dopadaju pa beba često protestvuje.

Nemate razloga za zabrinutost, ovo su saveti kako najbrže naučiti bebu da jede!

Koje namernice se uvode prve?

Uz adaptirano melko za bebe bebi možete daviati i  žitarice, bananu, jabuke… Namirnice koje bebi možete postepeno uvoditi su krompir i tikvice, i onda se polako jelovnik širi i obogaćuje.

Žitne kaše su dobre kao prva hrana jer imaju najniži alergeni potencijal, a lako se vare i pripremaju želudac i creva za ostale namernice i njihovo varenje. Žitarice za bebe ostaju kao doručak, a uz to se polako uvodi povrće i voće. Kao užinu mališanu možete dati adaptirano mleko za bebe.

Deca najviše vole voćne kašice i sokiće, ali ovo je samo deo obroka pa kada se beba uči da jede najbolje je da se voće uvede kao poslednji ukus jer će ga sigurno obožavati.

Učenje korišćenja pribora i navike jedenja za stolom

Prilikom učenja bebe da jede važno je da se uspostavi i rutina hranjenja jer se više ne jede dohrana za bebe na flašicu već počinje hranjenje za stolom i sa priborom.

Sasvim je u redu da beba ruča prstićima i uvek joj dozvolite da krupnije komadiće jede sama, a pribor neka služi za imitaciju hranjenja i još uvek za igru. Beba će postepeno bolje koordinisati pokrete i stabilnije držati kašiku tako da će jednostavno i prirodno naučiti da se sama hrani.

Šta kada dete dobije grčeve?

Očekivano je i prirodno da se stomak bebe pobuni kada se započne uvođenje čvrste hrane. To ne znači da organi za varenje nisu spremni, već da se u organizmu odvija normalan proces kada se prelazi na novi tip hrane.

Ponovo će biti aktuelno grejanje stomaka i čajevi protiv grčeva pa će faza privikavanja na nemlečnu ishranu proći znatno brže.

Zašto se uvodi čvrsta hrana baš u ovom periodu?

Iako je logično da svako dete ima drugačiji stepen razvoja, već oko šestog meseca dolazi do vidljivog nedostatka gvožđa ako se hrana ne obogati drugim namernicama. To je razlog zašto se na sistematskom pregledu traži i analiza krvne slike koja prati zdrav razvoj deteta.

Zbog toga je važno da se ishrana obogati voćem, povrćem, žumancima i mesom. Detetu se neće svideti svi ukusi, ali je važno biti uporan jer je raznovrstan jelovnik neophodan za pravilan rast i razvoj.

Sva se deca naviknu na čvrstu hranu i adaptirano mleko za bebe im postane samo dodatak redovnim obrocima. Potrebno je samo malo strpljenja da bi se uvele sve namernice koje su važne da dete jede u prvoj godini života. Pa tako između obroka, kao užinu bebi možete dati Bebelac sam ili sa isečenim voćem koje možete postepeno dodati.

U toku uvođenja čvrstih obroka mogu se ponovo javiti blagi grčevi, ali će proći mnogo brže nego oni koji su bili odmah posle rođenja. Prateći sve savete pedijatra i kombinujući namernice ishrana će biti dovoljno raznovrsna za pravilan rast i razvoj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *