Kako odabrati prave boje za zidove?

Došlo je vreme za krečenje i odabir prave boje za zidove koji će tu biti minimum nekoliko narednih godina. Ovo može biti jedan od najzahtevnijih zadataka oplemenjivanja enterijera, a dizajneri će se složiti da je to izazov za profesionalce bez obzira na godine iskustva u dizajnu, jer boja može izgledati drugačije od sobe do sobe i tokom različitih perioda u danu. Osim toga, zidovi moraju biti u harmoniji sa bojama drugih elemenata u prostoru, što može biti posebno teško kada birate boju za dnevnu sobu ili prostoriju u kojoj se nalazi više različitih stilova. 

Možda najlakši način da odaberete najbolje boje za zidove je da počnete sa bojama koje lično volite. Kada počnete sa bojama koje volite, niste uslovljeni tradicionalnim šemama boja za određeni stil uređenja enterijera. Sa svojom omiljenom bojom kao osnovnom bojom, možete manipulisati i igrati se kreiranjem šeme boja oko nje. One mogu biti idealna inspiracija za paletu boja za ceo dom.

Ako želite da ispratite i trendove, ali i postignete harmoniju prostora, a opet da budete dosledni sebi i svom stilu, evo najboljih saveta kako da odaberete prave boje za zidove u vašem domu.

Počnite inspiracijom za prave boje

Časopisi i magazini su uvek bili glavna inspiracija za dekoraciju. Danas imate pristup hiljadama stranica inspiracije na internetu. Sajtovi prodavaca nameštaja mogu biti inspirativni sa svojim primerima enterijera, a proizvođači boja vam mogu pokazati načine kako da koristite boju na zidovima u svom domu. 

Društvene mreže kao što su Pinterest i Instagram nude milione primera za boje prikazane u realnom vremenu i u skladu sa trendovima, stilom uređenja i slično. Pinterest je odličan za kreiranje bordova za sve vaše ideje, tako da ih možete držati na jednom mestu. Kada suzite izbor, tek onda idite u prodavnicu po uzorke koje ćete isprobati kod kuće. Ovaj korak je ključan za pronalaženje savršene boje.

Pozajmite paletu boja od obližnjeg molera i napravite šemu 

katalog-boja-za-zidove

Ne morate da proučavate psihologiju boja da biste dobili sjajne ideje iz ovih paleta. Ovo su najjeftiniji alati koji mogu brzo da generišu vaše ideje za šemu koju biste želeli da postignete. Jednostavnim okretanjem točkića u sredini možete videti kako se boje mogu povezati jedna sa drugom i naučiti osnove teorije boja. Konsultujte se sa stručnjakom da li željene nijanse mogu ispasti isto tako i na vašim zidovima i onda krenite u avanturu. 

Probajte svetliju ili tamniju nijansu

Ponekad je sve što vam treba prilagođavanje kako biste pronašli pravu boju zidova. Pre nego što prebrzo odustanete od izbora boje zbog njene jačine na paleti , razmislite o kombinaciji svetlije ili tamnije nijanse iste te boje. Na paletama se boje obično i postavljaju u postepenim nijansama, ali takođe možete zatražiti u farbari da je prilagode odgovarajućim procentima svetlih ili tamnih nijansi.

Budite kreativni sa neutralnim bojama

Samo zato što odaberete neutralne boje ne znači da moraju biti dosadne. Možete ih znatno unaprediti tako što ćete biti kreativni u kombinacijama. Prugasti zid u neutralnim bojama dodaje prostoru tonove stila, ali i dalje čini da soba izgleda opušteno. Neutralna boja zidova sa pastelnim plafonom je lukav način da dodate boju bez gubitka umirujuće vibracije. Tehnike nanošenja neutralnih boja, takođe mogu podići izgled zidova na viši nivo.

Prilagodite boju zidova prostorijama

U zavisnosti od toga da li imate podove od punog drveta, kakve boje je radna ploča u kuhinji, prostirke i tepisi i naravno, namešta, tako će boje ovih elemenata pomoći da odredite koje palete boja će najbolje funkcionisati u prostoriji i pomoći vam da suzite mogućnosti.

Pored toga, prava boja treba da odražava raspoloženje koje želite da kreirate u sobi, kao i da dopuni njenu arhitekturu i stil. Ako je dnevna soba prostor gde najvše volite da provodite vreme sa prijateljima i porodicom, birajte boje koje će uneti živost u nju. Spavaća soba je mesto za odmor, pa stoga treba da bude u umirujućim tonovima zidova. Kupatilo je poslednjih godina važan deo enterijera i stila doma, pa se možete igrati bojama i prilagoditi ih boji pločica ili razbiti monotoniju, budući da su uređaji kao što je lg veš mašina ili sanitarije uglavnom bele boje.

Isprobajte boje pre nego što počnete

Ovo je jednostavno pravilo koje nikada ne treba zanemariti. Uvek probajte bilo koju boju koju razmišljate da odaberete. Na mestu pored kojeg ne prolazite često, testirajte malu količinu farbe, pa je posmatrajte neko vreme. Primaknite joj neki komad nameštaja, postavite pored sliku. Vrlo je moguće da vam se neće svideti kako izgleda. Takođe, obavezno izračunajte tačno koliko boje će vam biti potrebno, kako biste smanjili troškove i viškove sa kojima ne znate šta biste posle.

Ako i dalje nemate dobru ideju i inspiraciju, probajte i sa aplikacijama za boje. Živimo u modernom vremenu kada su takve mogućnosti lako dostupne. Najpopularnije aplikacije za odabir boje daju vam mogućnost da boju zida uskladite sa fotografijom, dok kamera telefona ili tableta može da ih učita. Igrajte se i ne žurite sa konačnom odlukom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *