Kako odrediti cenu prodaje stana da biste dobili najbolju ponudu

 

real-estate-3337032_1280

Niste sigurni koliko vredi vaša nekretnina? Evo koje tehnike možete da koristite kako bi se prodaja stana koju oglašavate završila sa najboljom mogućom ponudom.

Da li vam je u planu prodaja stana ili druge nekretnine koju bi želeli da prodate? Normalno, pre nego što oglasite prodaju stana, želite da znate koliko ta nekretnina vredi i koliko novca možete dobiti za nju. Iako ste već čuli za razna kozmetička rešenja koja vam mogu pomoći da vaš dom dobije na ceni, sigurno ste svesni da postoje i druge strategije koje mogu igrati veliku ulogu u postizanju krajnje cene. 

Kako privući najviše ponude za prodaju stana?

Određivanje prave cene za vaš stan najvažnija je odluka koju ćete doneti kada se odlučite na prodaju stana. Ukoliko cenu postavite previsoko rizikujete da vas kupci zaobiđu, a ukoliko odete sa preniskom cenom, možete ostati bez novca koji nije zanemarljiv. Jedna jednostavna, ali moćna tehnika određivanja cena za vašu nekretninu jeste da provedete neko vreme gledajući i upoređujući cene za nekretnine koje su slične vašoj. 

Na primer, ukoliko prodajete stan u Novom Sadu, proverite par oglasnika i ukucajte relevantnu pretragu: prodaja stanova Novi Sad, vaš kraj, nekretnine slične vašoj i kvadraturu sličnu kvadraturi vašega stana. Pogledajte opseg cena i dobićete neku predstavu šta možete da tražite i da očekujete. Ovo će vam pomoći da pogledate ponudu očima vašeg potencijalnog kupca i steći ćete sliku o tome šta je razumna cena za vaš dom.  

Budite realni

Budite brutalno iskreni prema sebi. U odnosu na konkurenciju, koja cena bi vaš stan postavila kao najbolji predlog vrednosti za kupce na vašem tržištu? Pri tome, imajte u vidu da bi najbolja cena u ponudi mogla biti bilo gde između „previsoke“ i „preniske“, zavisno od lokalnog tržišta i doba godine. U ovome bi mogao da vam pomogne iskusni agent koji poznaje tržište i koji zna kako kupci reaguju što nas dovidi do iduće stavke.

Unajmite iskusnog agenta za nekretnine

Nisu svi agenti za prodaju nekretnina isti. Agent koji poznaje vaše lokalno tržište i slične nekretnine koje su nedavno prodate, znaće potencijal vašega stana. Da biste pronašli iskusnog agenta za nekretnine, odvojite vreme za istraživanje, razgovarajte sa prijateljima i kolegama o tome koga preporučuju i razgovarajte sa više agenata pre nego što donesete odluku o angažovanju. Pored toga, obavezno se dogovorite o određenom planu prodaje i ostalim detaljima pre nego što sa agentom potpišete dugoročni ugovor.

Podstaknite dvosmernu kritiku

Uspešni prodavci se ne plaše nimalo kritike koja je konstruktivna. U stvari, oni često zovu svoje agente i traže korisne sugestije o svemu, od same cene, do problema za papirologijom, kako bi im pomogli da osiguraju najvišu moguću cenu za prodaju stana. Sa druge strane, kada angažujete agenta za prodaju stana, pronađite agenta koji je otvoren za sugestije i predloge i pregledajte njegov marketinški plan za vaš dom. Na primer, kao prodavac, možete pronaći načine da poboljšate tekst oglasa, fotografije ili čak virtuelne ture.

Budite spremni na korekcije cena

Na primer, ako posle nekog vremena od postavljanja oglasa, potencijalni kupci ne dolaze na razgledanje, to je jasan pokazatelj da tržište odbacuje vašu cenu. Postoji samo jedno rešenje: snizite cenu. Sa druge strane, ako imate česta razgledanja, ali ne primite nijednu ponudu, to je takođe jasan pokazatelj da nešto nije u redu i najverovatnije se odnosi na stanje vašega stana. I zato je potrebno da identifikujete problem i da preduzmete korake kako bi ga otklonili.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *