Kako otvoriti auto školu?

Poligon za polaganje b kategorije

Promene koje su se u poslednjih nekoliko godina dogodile, a tiču se bezbednosti u saobraćaju, uticale su na to da se skoro čitav nekadašnji zakon o saobraćaju, polaganju vozačkih ispita, auto škola, izmeni do granica neprepoznatljivosti. Najbolja strana ovih promena jeste to što su se saobraćajne nesreće i nezgode umanjile, posebno kada se u obzir uzme današnja statistika broja učesnika u saobraćaju svakodnevno i broja samih motornih vozila. Promene su se desile na poljima saobraćajnih oznaka, propisa, vožnje, učestvovanja svih, a ne samo vozača, ispravnosti vozila, polaganja vozačkog ispita, ali i rada auto škola.

Ukoliko se pogleda, pre nekoliko godina auto škole u Beograd su bile mnogo zastupljenije, bilo ih je u prilično većem broju. Ali, ne samo auto škole Beograd, već i u drugim gradovima, ali prestonicu uzimamo kao primer sa najvećom koncentracijom otvorenih auto škola. Promene su uticale na zatvaranje velikog broja auto škola, a da bi je danas posedovali, evo šta sve morate posedovati.

Prostorije

Jedna od glavnih razlika danas, u odnosu na prošlost, jeste posedovanje više prostorija u okviru auto škole, kao obaveznih. Nekada, na primer, auto škole, nisu imale više prostorija, već jednu ili dve. Danas je ipak potrebno da se poseduje jedna školska učionica za najmanje 10 kandidata koji uče praktičnu nastavu, a onda u njoj i polažu istu. Pored nje, potrebna je poslovna prostorija za rad i završavanje svih admisnistrativnih poslova koji se obavljaju u jednoj auto školi Beograd, a takvih poslova je prilično veliki broj. A pored ove dve, potrebno je posedovanje i najmanje jednog tolaeta. Naravno, zakon predviđa još neke sitnice i propisuje još neke uslove u vezi sa prostorijama, ali ovo je glavni deo današnjeg zakona.

Kadar

Kada je u pitanju kadar koji radi u okviru jedne auto škole, Zakon o bezbednosti saobracaja je i tu jasan i koncizan. Svi zaposleni se usavršavaju uz pomoć Agencije za bezbednost u saobraćaju, gde nakon propisane obuke dobijaju licencu za rad. Licenca važi 5 godina, nakon čega se ponovo obnavlja. Svaka auto škola Beograd, ili bilo koja auto škola u drugom gradu Srbije, mora da poseduje 3 instruktora za B kategoriju, po jednog instruktora za druge kategorije vozila. A uz to, jednog predavača teorijske nastave, kao i najmanje jednog ispitivača za svaku od kategorija za koje se polaže u auto školi.

Vozila

Kada su vozila u pitanju, postoje brojne stavke i veliki spisak koji se tiče samih vozila, kako bi mogli na njima da se obučavaju novi kandidati. Ali, ono najosnovnije, jeste da auto škola mora posedovati najmanje tri vozila iz B kateogrije, te po jedno vozilo za svaku drugu kategoriju za koju se kandidati mogu osposobljavati u njoj.

Poligon

Jedna od najpoznatijih stavki svakog vozačkog ispita jeste poligon, te tako danas jednaa auto škola mora imati propisno uređen poligon koji je u vlasništvu pravnog lica ili je uzet pod zakup. Svaki poligon mora da bude pripremljen prema propisima praktične nastave i svega onoga što je propisano za pohađanje i polaganje vozačkog ispita.

Једно мишљење на „Kako otvoriti auto školu?“

 1. **Postovanje;
  -Da se predstavim Dragana Balan;
  Rodjena 19.09.1991
  -Po struci sam Saobracajni tehnicar drumskog Saobracaja.
  *Prosek skolovanja =4,72
  Predmeti za diplomski :
  Integralni transport,Bezednost saobracaja.
  Rodjena u Pancevu,zivim u Pancevu,opstina Pancevo.
  Hocu, zelim da otvorim Auto-skolu.
  Zanima me sta treba,oko papira I oko svega voznog parka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *