Kako pomoći detetu prilikom napada panike

dete vristi i ima napad panike

Kao roditelj mnogi izazovi su pred vama, a jedan od najbitnijih zadataka je sačuvati zdrav odnos sa detetom i biti mu prava podrška uvek i svuda. Međutim, postoje situacije kada smo u beznadežnom stanju, ne znamo šta da radimo, kako da reagujemo a da to bude pravi način, šta da činimo a da „debelo“ ne pogrešimo.

Jedna od situacija koja nas dovodi u stanje „rebusa“ jeste kada naše dete doživi napad panike. Da li ga prekinuti, kazniti, kritikovati nakon toga i šta raditi dok to traje pitanje je za razmišljanje mnogih roditelja.

Mogući uzroci napada panike

Ono prvo što je važno znati je da napad panike prestaje tako što se nakon nekog vremena, nervni sistem smiruje i strah jenjava. Većina napada panike traje od nekoliko minuta do pola sata, u retkim slučajevima i duže. Napad panike ukazuje da je vaše dete jako uplašeno. Ovaj strah dovodi do fizičkih simptoma kao što su tahikardija, osećaj gušenja, bolovi u grudima, otežano gutanje, suva usta, znojenje i drhtanje. Ovo stanje obično se javlja u adolescenciji ili odraslom dobu.

Napadi su retki kod mlađe dece i ako se javljaju javjaju se kroz vrištanje i plač. Nastaju redovno, učestalo i ponekad ne moraju imaju stvarni okidač za javljanje pa nije lako uvek otkriti šta izaziva napad panike.  Povećan stres ili velika opterećenja mogu izazvati napade panike ali treba znati da određeni narkotici isto mogu dovesti do napada panike (kao što su ekstazi, LSD, kokain ). Takođe, njih može pratiti bilo koji anksiozni poremećaj (fobije, separacije, strahovi i dr.).

Šta da radite kada vaše dete doživi napad panike

  • Priđite detetu i zagrlite ga, kažite mu da je u pitanju napad panike i da će nestati nakon nekoliko minuta. 
  • Razgovarajte sa detetom nakon napada o onome što ga opterećuje i uvežbavajte zajedno vežbe disanja koje mogu biti od pomoći za napade panike. Mirno disanje pomaže da se opustite. Na primer, probajte zajedno da izdišete duže od udisaja (npr. brojeći do 3 pri udisanju i brojanjem do 5 na izdisaju).
  • Kada je osoba u stanju panike može se decentralisati njena svest na nešto drugo. Tehnike odvlačenja pažnje mogu biti od pomoći, na primer pustite muziku i pozovite ga da zajedno uživate, brojanje unazad do 100 je super način da se osoba smiri, iznošenje neke ideje koje želite baš sa detetom da uradite odvući će dete iz napada panike.
  • Bodrite ga da ga razumete i da ćete zajedno moći da se izborite sa situacijom. Vremenom će dete moći samo da izađe ili izbegne stanje napada panike. Nemojte dozvoliti da vas zarazi strah vašeg deteta pa da krenete i vi da paničite ili plačete. Tako šaljete poruku detetu da je došao u stanje bespomoćnosti i da je stanje napada panike bezizlazno. Pružite svom detetu poverenje da može da stavi probleme pod kontrolu i da se nosi sa njima tako da ne stoji u mestu.
  • Razgovarajte sa svojim detetom o stvarima koje smanjuju ili podstiču pojavu napada panike. Izbegavajte rečenice – ma daj ti nisi normalan, ma to je smešno, ne treba se plašiti toga, svašta i druge jer tako šaljete poruku detetu da ga ne razumete i da je ono u inferiornom položaju u odnosu „na vas velike i savršene“. Bez osuđivanja i sa velikom otvorenošću za iskrenu pomoć i podršku vaše dete će se osloboditi ovog stanja.

Kontaktirajte psihološko savetovalište za pomoć

Nekada se roditelji ne mogu tako lako izboriti sa decom kada nastupi njihov napad panike. Ovo je veoma neočekivana situacija tokom koje otac ili majka mogu naglo odreagovati, uplašiti se, što bi kod njihovog mališana dodatno podstaklo napad panike.

Ako nisu dovoljni saveti koje smo vam gore u tekstu istakli, onda vam predlažemo da posetite psihološko savetovalište koje će pomoći vašem detetu. Dečiji psiholozi znaju kako da dopru do dece i pomognu im da odbace razne strahove (koji nas posebno prate u tom periodu kada smo mali), da ne bi dobijali napade panike, reagovali uspaničeno, plašili se i slično reagovali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *