Kako razlikovati i ukloniti sitne nesavršenosti na koži


Na izgled i zdravlje naše kože utiče mnoštvo faktora, počev od unutrašnjih koji se odnose na zdravlje čitavog organizma i stil života, ishranu i aktivnost, pa do spoljašnjih poput vremenskih uslova i preparata koje koristimo. Kao naš najveći organ, koža zavređuje veliku pažnju, jer je sa jedne strane ogledalo našeg zdravlja, a sa druge strane izuzetno utiče na naš izgled i samim time samopouzdanje.

Ne bismo li tretirali našu kožu na pravi način, vrlo je važno da pravilno prepoznamo probleme i izazove sa kojima je suočena, te samim time i njene potrebe u pogledu nege. U tekstu koji je pred nama ćemo se pozabaviti upravo razlikovanjem nesavršenosti na koži, a zatim i metodama njihovog uklanjanja, u cilju postizanja zdravog i blistavog tena.

Promene u vidu pega

Pege su promene na koži koje mogu biti uzrokovane različitim faktorima i takođe mogu manje ili više narušavati estetiku lica, ali joj u mnogim slučajevima čak idu u prilog, doprinoseći posebnom šarmu. Pege mogu biti uslovnjene starosnim faktorom, te lako prepoznajemo takozvane staračke pege na koži naših baka i deka. Ove promene takođe mogu biti uslovljene i genetskim faktorom, ali mogu nastati i pod uticajem sunčevog zračenja.

Ova dva uzročnika nastanka pega su zapravo usko međusobno povezani, jer genetska predispozicija čini da koža bude sklona pojavi pega ukoliko je izložena suncu. Za one koji nerado viđaju pege u svom odrazu u ogledalu, postoje određene metode koje efikasno uklanjaju ove promene, počev od krema, pa do laserskih terapija. Za uklanjanje pega na licu se takođe koristi i krioterapija i foto terapija, dok hemijski piling deluje tako što uklanja površinski sloj kože, pa samim time i ove promene.

Različiti tipovi bradavica

Bradavice predstavljaju izrasline na koži koje se javljaju pod uticajem humanog papiloma virusa. Ove promene na koži mogu biti poojedinačne, a veoma često se pojavljuju u većem broju. Stres i pad imuniteta predstavljaju glavne uročnike pojave bradavica. Same po sebi, bradavice uglavnom ne predstavljaju opasnost po zdravlje čoveka, ali narušavaju izgled i veoma nepovoljno utiču na samopuzdanje.

Ovo za mnoge predstavlja razlog da se interesuju za efikasno uklanjanje bradavica i metode pomoću kojih se ove promene mogu eliminisati. Kao najdelotvornija se u ovom kontekstu ističe metoda radiotalasa, koja predstavlja bezbednu i bezbolnu metodu gotovo potpunog uklanjanja nesavršenosti na koži.

Mladeži i promene na mladežima

Mladeže je veoma važno pratiti i vršti redovne samopreglede, a zatim i uvrstiti kontrolu kod dermatologa u svoj redovan godišnji sistematski pregled. Budući da mladeži mogu da se pretvore u maligni melanom, važno je svaku atipičnu promenu koju uočimo da prijavimo lekaru specijalisti, a ovo se pre svega odnosi na promenu boje, veličine i oblika mladeža, kao i na eventualna krvarenja.

U ovom kontekstu bi najopreznije trebalo da budu osobe svetle puti i one osobe koje broje veliki broj mladeža na licu i telu, kao i pojedinačne mladeže većih dimenzija. S druge strane, mladeži mogu za neke predstavljati i smetnju u estetskom smislu, te je moguće odlučiti se na uklanjanje mladeža i iz ovih razloga, kao i iz razloga prevencije eventualnih neželjenih zdravstvenih stanja.

Belezi kao urođene promene na koži

Budući da predstavljaju pre svega urođene promene na koži, belezi uglavnom ne predstavljaju opasnost po zdravlje pojedinca. Možemo govoriti o pigmentovanim i vaskularnim belezima, a razlika između njih se odnosi na to da li je u pitanju promena boje ili promena na koži koja je izdignuta iznad njenog nivoa. Belezi za neke predstavljaju estetski problem i uglavnom se zbog toga razmatra njihovo uklanjanje.

Hemangiom je jedna vrsta belega koja u ovom smislu predstavlja izuzetak, jer može da prouzrokuje probleme sa vidom. U slučajevima u kojima se konstatuje potreba za time, hemangiom se leči, a lečenje se sastoji od upotrebe medikamentozne terapije, tretmana laserom ili hirurškog uklanjanja.

Ukoliko određena nesavršenost na vašoj koži za vas predstavlja estetski problem i narušava vaš osećaj zadovoljstva sobom i samopouzdanje, razmotrite neke od efikasnih vidova uklanjanja istih, koji su danas u ponudi stručnjaka. S druge strane, imajte na umu da naš najveći organ predstavlja glasnika našeg organizma i promene koje se javljaju na njemu mogu biti znak pojedinih zdravstvenih stanja, te se obratite lekaru specijalisti ukoliko primetite određene atipične promene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *