Kako se pravi domaći puter od kikirikija?

Puter od kikirikija je decenijama unazad popularan širom sveta, a poslednjih godina je na velika vrata ušao i na domaću gastronomsku scenu. Kako i ne bi, kad je ovaj namaz toliko ukusan i jednostavno ga je dodati svakodnevnoj ishrani. Ipak, valja napomenuti, kikiriki puter je prilično kaloričan, te iako je ukusan, ne bi trebalo da preterujete u njegovoj konzumaciji.

Pogodan je za keto ishranu i sve druge dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata. Možete ga mazati na hleb, uz (ne)obavezan sloj džema preko, možete ga koristiti za pripremu raznih kolača i snack barova, dok njegovim ukusom možete obogatiti i druga jela.

Kikiriki puter danas možete kupiti u svim bolje snabdevenim prodavnicama i marketima, kao i u prodavnicama zdrave hrane, a možete ga napraviti i sami. Kako se pravi domaći kikiriki puter, korak po korak, saznaćete u narednim redovima.

Vodič za pripremu domaćeg putera od kikirikija

Pravljenje domaćeg putera od kikirikija je jednostavan proces koji zahteva samo dva sastojka, možda čak i jedan. Postoji nekoliko koraka koje treba slediti da biste obezbedili najglatkiji i najkremastiji domaći puter od kikirikija. Kada pravi put napravite domaći puter od kikirikija po našem receptu, nikada ga više nećete kupovati u prodavnici.

Možete mu dodati razne začine, ako želite da obogatite ukus ili da eksperimentišete. Naš predlog je da uvek pripremate malu količinu, kako bi vaš puter uvek bio svež. Pritom, znaćete da vaš domaći namaz sadrži samo prirodne sastojke, što je bitno ako pazite na zdravu ishranu ili imate decu koja vole puter od kikirikija.

Obavezno koristite blender velike brzine ili super secko u koji može da stane potrebna količina (ili sameljite kikiriki iz više puta). Ovaj alat će vam pomoći da obradite pravu količinu kikirikija i sprečite oštećenje opreme. Hajde da počnemo, prvi korak je sledeći:

Ispecite kikiriki

Pečenje kikirikija zagreva ulja u ovoj leguminozi, čineći ih aromatičnijim i lakšim za obradu. Orašasti plodovi se peku u rerni na 180°C oko 10 minuta. U redu je da koristite sirovi ili suvi pečeni neslani kikiriki. Orašasti plodovi treba da poprime samo svetlo zlatnu boju nakon pečenja. Možete preskočiti ovaj korak ako želite da napravite sirovi puter od kikirikija, ali namaz će biti aromatičniji ako ga prethodno ispečete.

Usitnite kikiriki

Dodajte topli kikiriki u procesor hrane ili blender. Kikiriki će proći kroz više faza u promenama teksture pre nego što postane gladak i kremast. Prvi korak je samo pulsiranje nekoliko puta da biste blago usitnili kikiriki. Zatim ga meljite kontinuirano velikom brzinom 1 minut, nakon čega će imati teksturu kao mokri pesak.

Obradite još jedan minut velikom brzinom, a onda ćete primetiti da će čvrsta supstanca kikirikija početi da se grudva u masu, a da će se i ulja kikirikija spojiti.

Još 1 minut obrade velikom brzinom stvoriće gusti puter od kikirikija. Vaš blender će takođe postati vruć od obrade. Ako primetite da se mašina muči u bilo kom trenutku, ostavite je da se odmori i ohladi 10 minuta pre nego što nastavite.

Dodaci za domaći puter od kikirikija

Ovo je vreme kada treba da dodate so ili bilo koju drugu aromu, kao što su zaslađivači (med ili javorov sirup), kakao prah za čokoladni puter od kikirikija, cimet ili ulja (biljno ulje ili kokosovo ulje). Ako dodajete med ili javorov sirup, morate dodati malo ulja da bi puter od kikirikija bio gladak i maziv; u suprotnom, odmah će se zgrudvati.

Mala količina dodatih masti će takođe učiniti puter od kikirikija kremastim i sprečiti da se odvajanje ulja i masti desi brzo, jer pomaže u emulgovanju namaza. Rastopite masnoću zagrevanjem 1 do 2 minuta, a zatim je umešajte u kikiriki, dok se ne formira gladak i topao puter od kikirikija. Kada se puter od orašastih plodova ohladi, može se mazati nožem.

Kako se čuva domaći puter od kikirikija?

Ovaj domaći recept za puter od kikirikija koristi 2 šolje kikirikija u zrnu, od kojeg se dobija oko 1 šolja namaza. Prebacite namaz u hermetički zatvorenu posudu ili staklenu teglu sa poklopcem i ostavite u frižideru do 3 nedelje. 

Primetićete da kod domaćeg putera od kikirikija nema odvojanja sastojaka, u poređenju sa proizvodima kupljenim u prodavnici, ako se pojedu u roku od mesec dana. To je zato što se puter od kikirikija ne transportuje i ne stoji na polici duži period – pravite uvek manju količinu koju ćete pojesti u roku od 2-3 nedelje.

Zašto je puter od kikirikija čvrst na sobnoj temperaturi?

Kikiriki sadrži ravnotežu od 80 do 20% odnosa nezasićenih i zasićenih masti. Ulje od kikirikija se zagreva prilikom obrade, čineći ga tečnim i tečnijim. Kada se ohladi na sobnu temperaturu ili nižu, masti se ohlade, a zasićene masti pomažu da se puter od kikirikija očvrsne do teksture koja se može mazati.

Javite nam kako vam se svideo naš recept za domaći puter od kikirikija, ako ga isprobate!

Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *