Kako se pripremiti za zimovanje ako idemo autom

auto gume

Zima sa sobom donosi specifične izazove za vozače, a sigurnost na putu je prvi prioritet o kome razmišljamo. Kako biste u potpunosti uživali u zimskoj čaroliji i izbegli neprilike tokom putovanja, najbitnije je da adekvatno pripremite svoj automobil. 

Do kraja ovog teksta ćemo istražiti sve aspekte koji ulaze u pripremu za zimovanje ako idete autom. Fokusiraćemo se na predloge poput toga koje su kvalitetne auto gume neophodne za put i kako pravilno održavati vozilo zimi za što sigurniju vožnju u zimskim uslovima. 

Kvalitetne auto gume za putovanje u zimsku idilu

Kada se pripremate za putovanje automobilom zimi, ključni faktor koji utiče na bezbednost i generalni performans vašeg vozila jesu kvalitetne auto gume. Pravilno odabrane i održavane gume su prva linija odbrane od zaleđenih puteva i proklizavanja. 

Gume koje su namenjene specifično zimskim uslovima su pravljene od posebne smeše za gume koja istrajava na izuzetno niskim i nepogodnim temperaturama. Širina i brazde na gumama pružaju poboljšano prijanjanje na snegu i ledu što smanjuje rizik od proklizavanja, a takođe i omogućava sigurnije kočenje. Kako biste maksimano iskoristili prednosti kvalitetnih auto guma, morate ih redovno pregledavati i održavati na sledeći način:

  • Često proveravanje pritiska – hladnoća dovodi do smanjenja pritiska, te je potrebno obratiti posebnu pažnju na to.
  • Provera dubine šare i opšteg stanja gume – minimalna dubina šare je propisana zakonom, a preporučljivo je da bude što dublja zarad lakšeg prijanjanja snegu i ledu.
  • Rotacija guma na svakih 10.000 km
  • Balansiranje guma.

Investicija u kvalitetne auto gume ne samo da doprinosi vašoj sigurnosti, već i povećava generalnu udobnost vožnje tokom putovanja zimi. 

Šta vam je sve potrebno pred polazak na put

Pre nego što se upustite u avanturu zimovanja, morate pažljivo pripremiti svoje vozilo kako biste izbegli neželjene izazove na putu. Prva stavka na listi jeste, kako smo već spomenuli, odabir kvalitetnih auto guma s obzirom na to da su one temelj bezbednosti tokom zimovanja. 

Takođe treba pripremiti i sledeću opremu:

  • Lanac za sneg
  • Rezervna guma i pomoćni alat
  • Proverite nivo antifriza u rashladnom sistemu kako biste sprečili zamrzavanje sistema
  • Proverite bateriju i spremite kablove za startovanje
  • Sredstvo za odmrzavanje brisača i kvaka
  • Prva pomoć.

Pravilna priprema automobila za zimovanje ne ograničava samo na odair kvalitetne auto gume, već postoji i niz dodatnih koraka koje treba preduzeti kako biste osigurali bezbedno i udobno putovanje tokom zime. 

Jako je bitno da što češće proveravate i održavate tečnosti u vozilu, obezbedite dovoljan nivo antifriza koji štiti motor od zamrzavanja, a ulje u motoru tretirate onako kako je naznačeno od strane proizvođača. 

Iako su vam gume izbrazdane i dodaju pomoć pri blagom kočenju, nikako nemojte zaboraviti da proverite nivo i stanje kočionih tečnosti.

Tokom olujnih i vejnih noći, ispravna svetla takođe igraju ogromnu ulogu, proverite funkcionalnost svih farova, stop svetala i pokazivača pravca. Vetobransko staklo mora biti u dobrom stanju za vožnju kad je vidljivost već ugrožena, tako da se uverite da vam je brisač u dobrom stanju a rezervoar tečnosti za pranje stakla pun. 

Pre samog polaska na put, uverite se u ispravnost rada akumulatora i proverite da li su svi električni sistemi u vozilu ispravni. Pravilnom pripremom svih ovih elemenata ćete osigurati da vaš automobil bude spreman za sve izazove koje zimske vožnje mogu doneti, a vi ćete moći da se opustite u zimskoj idili!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *