Kako se računa trudnoća po mesecima i nedeljama

Trudnoća se računa po nedeljama, mesecima i trimestrima. Trudnoća po mesecima je najčešći metod po kome trudnice prate svoju trudnoću, posebno u kasnijem stadijumu trudnoće.
Trudnoća traje 40 nedelja ili 280 dana. Međutim, samo 30% trudnoća dostiže punih 40 nedelja. U literaturi može se naići i na podatak da trudnoća traje do 42. nedelje. Nije u pitanju greška, jednostavno tačan termin porođaja ne može se utvrditi bez preciznog datuma začeća.


Žene koje su ranije rađale obično se porađaju pre 40. nedelje trudnoće, dok žene koje prve put rađaju mogu izneti trudnoću i do 42. nedelje. Termin za porođaj računa se od prvog dana poslednje menstruacije. Ovo može delovati zbunjujuće obzirom da tada začeće nije bilo moguće.
Glavni razlog za ovakvo računanje datuma porođaja je nemogućnost da se dan začeća sa sigurnošću utvrdi. Dan u kome je došlo do začeća može se razlikovati od dana intimnih odnosa jer spermatozoidi mogu preživeti u materici od 3-5 dana.
Trudnoća po mesecima deli se na tri trimestra ili tromesečja. Prvo tromesečje obuhvata period od 1-13. nedelje trudnoće, drugi trimestar obuhvata period od 14-27. nedelje, a treći trimestar period od 28-40. nedelje trudnoće.
Jednostavni pregled trudnoće po mesecima izgleda ovako:
1 mesec: od 1-4. nedelje
2 mesec: od 5-8. nedelje
3 mesec: od 9-13. nedelje
4 mesec: od 14-17. nedelje
5 mesec: od 18-22. nedelje
6 mesec: od 23-27. nedelje
7 mesec: od 28-31. nedelje
8 mesec: od 32-35. nedelje
9 mesec: od 36-40. nedelje
Dakle, u prvom mesecu trudnoće, 1. nedelja je nedelja menstrualnog ciklusa, 2. nedelja je period u kome se razvija dominantna jajna ćelija. U 3. nedelji jajna ćelija je oslobođena i spremana za oplodnju a 4. nedelja je nedelja kada može doći do oplodnje i u tom slučaju embrion je veličine zrna maka.

Drugi mesec trudnoće

Za razliku od prvog meseca trudnoće koji obuhvata i period menstruacije i period začeća, drugi mesec trudnoće je zapravo mesec kada u vašem telu počinju da se dešavaju primetne promene. Drugi mesec trudnoće obuhvata period od 5-8. nedelje trudnoće.
U 5. nedelji trudnoće, embrion počinje da liči na fetus, razvijaju se bebino srce i krvotok. U ovoj nedelji možete osećati žudnju ili odbojnost prema određenoj vrsti hrane. Mučnine su čest pratilac ovog period, kao i umor i prekomerno lučenje pljuvačke.
6. nedelja trudnoće je period kada se razvija bebina glava, bubrezi, jetra i pluća. Možete i dalje osećati mučninu i umor a pored toga može vas mučiti i gorušica, nadimanje, gasovi, kao i učestalo mokrenje.
U 7. nedelji trudnoće, razvijaju se bebine ruke i noge, usta i jezik a bubrezi završavaju svoje formiranje. Nove moždane ćelije stvaraju se velikom brzinom (100 minuta u sekundi). Učestalo mokrenje, grčevi, gorušica i nadimanje su i dalje pratilac ovog perioda trudnoće.
U 8. nedelji trudnoće beba je veličina maline, formiraju se usne, nos i kapci. Brzo se razvijaju svi ostali organi i beba raste milimetar dnevno. U ovaj nedelji kod trudnica se može javiti pojačan vaginalni iscedak čija je funkcija da održava zdravu bakterijsku floru i štiti porođajni kanal od infekcija.
Drugi mesec trudnoće je krajnje vreme da posetite svog lekara i krenete sa pravilnom prenatalnom negom. Lekar će vas pregledati i uraditi odgovarajuće testove. Između, ostalog meri se telesna težina, krvni pritisak, testiranja na infekcije, kao i genetičko testiranje.
Lekar će vam dati preporuke i savete kako da se hranite i negujete. Verovatno će vam prepisati folnu kiselinu i prenatalne vitamine. Često su preporuka i lagane fizičke vežbe ili šetnje koje mogu znatno uticati na vaše zdravlje i dobro raspoloženje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *