Kako stvoriti savršeni balans između klasičnih i moderno dizajniranih životnih prostora?

Mnogi domovi danas predstavljaju neku kombinaciju klasičnog i modernog, odnosno starog i novog, a u tom međuprostoru možete i vi da pronađete spoj koji će vam odgovarati. Ako vam treba pomoć da stvorite savršen spoj tradicionalnog i savremenog, evo nekoliko predloga i ideja koje bi trebalo uzeti u obzir.

Boje, šare i teksture zidova

Iako mnogi od nas ne obraćaju previše pažnje na boju zidova u svom životnom prostoru, ovo je jedna od stvari koje su izuzetno važne prilikom dekoracije i uređenja svakog doma. Razlog tome je izuzetno jednostavan i razumljiv – zidovi pružaju osnovu vašem uređenju i oni u najvećem broju slučajeva uključuju boje, šare i teksture koje će se kasnije prepoznati negde na nameštaju ili u dekorativnim sitnicima. Stoga je važno da budete vrlo oprezni kada birate način na koji ćete urediti svoje zidove.

Jedna opcija vam je da budete jednostavni i praktični, i da ih obojite u belo. Tako ćete ih pretvoriti u platno na kom će se ostale boje i teksture u domu isticati još više i ostvariti svoj pravi potencijal. Druga varijanta je nešto kompleksnija, ali i upečatljivija – da koristite tapete. Na njima se nalazi više boja i tekstura, a one će kasnije ostvariti kontrast sa nameštajem. Najzad, razmislite i da obojite plafon u drugu boju ili da na njega postavite tapetu, što je fantastična mogućnost za sve koji traže prostor između tradicionalnog i modernog.

Prvi utisak

Za šta god da se odlučite prilikom uređenja kuće, sigurno ćete vrlo brzo shvatiti da ste se navikli na dizajn koji ste osmislili. Međutim, to ne znači da su se i vaši gosti navikli, te morate da potražite koncept koji će vam pomoći da ostavite najbolji mogući prvi utisak na sve koji dolaze u vaš dom. Na primer, ako se odlučite za upečatljiva ulazna vrata za kuću koja su istovremeno i lepa i bezbedna, sigurno ćete uspetiti da očarate goste i pre no što uđu. Isto važi i za uređenje predsoblja i dnevne sobe jer će ovde vaši gosti provesti najviše vremena, te pokušajte da usmerite najviše pažnje upravo na ove prostore.

Adekvatan nameštaj

Nameštaj je vrlo važan deo vašeg unutrašnjeg uređenja, bez obzira na veličinu vašeg prostora i broj prostorija u vašem domu. Ako tražite način da on istovremeno bude i klasičan i moderan, budite kreativni. Pronađite neke stare komade nameštaja – sofe, stolice ili fotelje, na primer – i obložite ih novim materijalom. Takođe, nađite stare stolove, komode ili ormare i obojte ih novom bojom. Ovako ćete brzo, lako i jeftino doći do novog nameštaja koji će izgledati odlično!

Osvetljenje

Najzad, ako želite da vam dom izgleda klasično, postavite lustere u svaku prostoriju. Oni daju efekat starih epoha i mogu divno da izgledaju uz svaku vrstu nameštaja i zidne dekoracije. Ako pak želite da budete moderniji i savremeniji, postavite osvetljenje koje se sakriva u plafonu i podešava na potenciometar. Takođe možete da istražite osvetljenje koje se pali i gasi preko aplikacije na vašem mobilnom telefonu, i to nezavisno od toga gde se nalazite. Osvetljenje će mnogo značiti za uređenje vašeg doma, te pronađite opcije koje vam savršeno odgovaraju – a ako ih ne nađete, ne očavajte, jer osvetljenje možete menjati kada god poželite!

U zavisnosti od veličine vaše kuće, broja ljudi koji žive u njoj i načina na koji organizujete svoje svakodnevne aktivnosti, dekoracija i uređenje vašeg životnog prostora kretaće se negde na skali između klasičnog, sa jedne strane, i moderno uređenog doma, sa druge. Ovo je širok dijapazon sa kojim možete da baratate u skladu sa svojim željama, težnjama i mogućnostima, te istražite opcije koje su vam dostupne i imajte na umu da nije uvek lako postići savršen balans između dve krajnosti, te budite strpljivi i fokusirani na krajnji cilj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *