Kako uvesti dete u svet knjiga?

 

Pored toga što su im ruksaci za vrtic ili za školu deo obavezne spreme,, odlazak u prirodu, druženje sa drugom decom, čitanje knjige pa i gledanje crtanih filmova je deo odrastanja svakog deteta, a na roditeljima je da sve to uklope u jedan dan. Danas ćemo pisati o tome kako uvesti dete u svet knjiga?

Kada je pravo vreme za knjige za decu?

Pravo vreme za knjige za decu je sada. Dakle, kada god čitate ovaj tekst, bilo da vaše dete ima svega nekoliko meseci ili već pet, šest godina sada je vreme da počnete da uvodite knjige u njihov život. Često se dešava da deca gledaju mnogo crtanih filmova i da sve ostalo postaje da im bude dosadno. Da se to ne bi desilo potrebno je da imate limitirano vreme u kojem će vaše dete gledati u ekran. Knjige postoje za svaki uzrast vašeg deteta pa možete da odaberete baš onu koja odgovara trenutnom uzrastu. 

 

Koje knjige za decu odgovaraju vašem detetu?

Ako je vaše dete još uvek beba izaberite one knjige od šuškavog materijala koje su pune divnih boja i oblika i koje će vašoj bebi skrenuti pažnju. Ako imate dete od već dve ili tri godine počnite polako da uvodite čitanje knjiga i pričanje priča pred spavanje. Mnogi stručnjaci kažu da deca ne trebaju da gledaju televizor ili mobilni telefon bar sat vremena pred spavanje pa to vreme možete da odvojite da pročitate nekoliko priča i pričate o stvarima koje ste naučili tog dana. Kada vaše dete napuni već godine kada zna da čita možete polako da počnete da uvodite jednostavne knjige koje vaše dete može samo ili uz vašu pomoć da pročita. Takođe možete i sami da napravite knjigu. U toku dana možete da nacrtate sa detetom razne crteže, a onda uveče da osmišljate priče gledajući u te slike. To može vrlo da bude zabavno vašem detetu.

 

Da li da dete koristi tehnologiju?

S obzirom da živimo u savremenom svetu gde svi koriste neki vid tehnologije (pa i roditelji) ne možemo da očekujemo ni od dece da u nekom trenutku ne zatraže da vide šta tu ima tako zabavno. Davanjem dece telefona ili tableta može vrlo brzo da se otrgne kontroli, pogotovo kada je dete sasvim malo zato ne smete nikada da pustite da dete određuje koliko će vremena provesti gledajući u ekran. Proučite na internetu i odlučite koji je vremenski period u toku dana najbolji za vaše dete, a da ono ne postane ’’zavisno’’ od savremen tehnologije u svim oblicima. Takođe, ako je vaše dete malo veće možete da nađete neke interaktivne igrice na telefonu koje će zabaviti vaše dete, ali i naučiti ga svačemu. 

Živimo u vremenu gde ne možemo da izbegnemo da naša deca koriste telefone, tablete i kompjutere u nekom trenutku njihovog života. Samo možemo da ih usmerimo tako da ne misle da je to najbitnija i jedina stvar koju mogu da rade tokom dana. Svakodnevni odlasci u park mogu vašem detetu mnogo da znače, a da pritom tehnologije nema ni u blizini. Dajte detetu da crta, boji i da čita knjige i videćete da će korišćenje telefona biti daleka prošlost. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *