Kakva rasveta najbolje odgovara dečijoj sobi?

Noćna mora svakog roditelja je uređenje dečije sobe. Kako udovoljiti željama najmlađih a ostati u okviru kućnog budžeta? Ponekad to predstavlja težak zadatak a ponekad je dovoljno samo zameniti rasvetu i napraviti pravi bum u dečijoj sobi.

Kako ne možete birati visinu radnog stola u dečijoj sobi, tako nije moguće ni odabrati istu rasvetu za različit uzrast deteta. Upravo zato nam dekorateri dečijih soba preporučuju jednostavne trikove gde uz pomoć pravilno odabrane i postavljene rasvete možete potpuno promeniti izgled sobe vašeg deteta.

Odgovarajuća rasveta u sobi za bebu

U sobi u kojoj će spavati beba bi trebalo biti rasveta drugačija od ostalih prostorija u stanu. Dekorateri preporučuju rasvetu nežnih, pastelnih boja, koje bi se uklopile u enterijer bebine sobe.

Osvetljenje u bebinoj sobi bi trebalo biti praktično, pogodno za promenu nivoa jačine svetlosti, što znači da bi trebali birati rasvetu sa potenciometrom.

Dekorateri preporučuju rasvetu jednostavnih oblika, na primer podne lampe koje imaju standardne abažure, možda sa resicama ili u nežnim pastelnim bojama sa sitnim dezenima (bubamarice, leptirići i slično). Takođe to pravilo važi i prilikom odabira lustera ili možda klasičnih plafonjera u nežnim toplim bojama. Mada pojedini dekorateri kažu da se slobodno možete odlučiti i na smeliji korak odabira rasvete neobičnih oblika, koja će za ostatak enterijera biti upetačatljiv detalj.

Rasveta sa motivima crtanih junaka i superheroja

Kada su u pitanju malo starija deca predškolskog uzrasta, izbor rasvete bi trebao biti znatno lakši. Mada i u ovom slučaju se preporučuje ugradnja rasvete sa opcijom kontrole jačine osvetljenja.

Danas su različiti crtani junaci inspiracija deci, pa tako i roditelji mogu igrati na tu kartu i birati rasvetu sa motivima Miki ili Mini Maus, Paje Patka ili neke od Diznijevih princeza. Neizostavni deo dečijeg odrastanja su i superheroji poput Spajdermena, Betmena ili Hulka pa i oni mogu biti inspiracija za dezen na rasveti. Uostalom, ako niste sigurni koji od junaka je detetu omiljen, jednostavno se konsultujte sa njim i nećete pogrešiti.

Ako dete ne želi omiljenog crtanog junaka ili superheroja, rasveta može biti u bojama u skladu sa ukusom deteta, od mornarsko plave do pink boje.

Rasveta u sobi mlađeg tinejdžera

Ovaj uzrast deteta je verovatno najkomplikovaniji za uređenje sobe. U ovom uzrastu dete još uvek nije potpuno razvilo svoj ukus za detalje i nije sigurno šta želi. Zato rasvetu možete birati u skladu sa jednostavnijim motivima koji će biti tu da ne odvraćaju pažnju detetu. Kako u ovom uzrastu dete više nije zaokupljeno crtanim filmovima i superherojima, a ima još dosta do izrastanja u odraslog tinejdžera, osvetljenje u njegovoj ili njenoj sobi može biti jednostavnijih boja i dezena.

Takođe možete uzeti u obzir rasvetu sastavljenu iz više reflektora sa nekoliko lampi, sa obaveznom stonom lampom na radnom stolu i na noćnom stočiću pored dečijeg kreveta. Lampe mogu biti složenije forme, sa pravim linijama ili nekog kompleksnog oblika poput kocke izrađene od metalnih ili drvenih šipki.

 

Rasveta u sobi starijeg tinejdžera

Verovatno najlakša za uređenje je soba starijeg tinejdžera. Oni tačno znaju kako njihova soba treba da izgleda i zbog toga bi im trebalo dozvoliti da sami biraju osvetljenje, dok god je to u okviru kućnog budžeta. Pojedinci se mogu odlučiti za strogu minimalističku formu, poput jednostavne lampe sa dužim kablom kako bi je sami premeštali po sobi u skladu sa trenutnim potrebama, dok će se drugi odlučiti za gejmerski izgled, sa jakim kontrastnim led osvetljenjem drečavo zelene ili pink boje.

Ponekad se može desiti da ovakav moderan izgled zamene sa retro rasvetom, tako da jedna ili više podnih lampi sa izuzetno velikim abažurima budu glavno osvetljenje u prostoriji.

Nije retka pojava da stariji tinejdžeri prate zapadne trendove pa se tako odlučuju da umesto lustera imaju “hvatač snova” ili indijanske “zvončiće”.

Bez obzira u kojem ste dobu odrastanja deteta, morate shvatiti da im se ukusu menjaju i da je rasveta najjednostavniji način da osvežite ili “renovirate” dečiju sobu.

Једно мишљење на „Kakva rasveta najbolje odgovara dečijoj sobi?“

  1. Nasem sinu smo opremili sobu u plavo-belo-sivim tonovima.Prosle godine smo kupili ambilife aparat za preciscavanje vazduha i alergena za njegovu sobu,koji daje plavicastu boju kad je ukljucen,tako da se sve uklopilo.Cist vazduh u sobi i doskteretno svetlo koje mu prija za spavanje,a ne bije u oci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *