Kiddle – dečiji Google

Kiddle
Kiddle.co

Roditelji koji decu odgajaju u dobu kompjutera i interneta imaju jednu veliku brigu više od prethodnih generacija. Internet može biti najkorisniji i najpoučniji izum čovečanstva, ali isto tako može biti i velika opasnost. Roditeljima nije svejedno kada puste dete da se samo probija kroz nepregledni haos sveta interneta. Kako je internet sam po sebi ogroman i bezgraničan fenomen, tako je i teže da običan čovek uspostavi kontrolu nad njim i nad onim što drugi rade na internetu. Dovoljno je samo da pogledamo koje sve informacije Gugl ima o nama, pa da shvatimo da postoje mnogi mehanizmi interneta koji neopaženo rade svoj posao koji možda i ne razumemo najbolje.

Međutim, Kiddle je moguće rešenje problema bezbednosti dece na

U rezultatima pretrage više ne sme da se pojavi ništa što nije za decu, čak i kad se ciljano pretražuju teme koje nisu za decu.

Stručnjaci za SEO optimizaciju, a SEO optimizacija je povećanje vidljivosti sajta na pretraživačima sada dobijaju još jedan zadatak, a to je da ispravne sadržaje i sajtove prilagode još jednoj mašini i algoritmu i time dodatno potisnu loše, a podignu relevante pretrage!

Šta je Kiddle?

Kiddle je bezbedni internet pretraživač namenjen deci. Ovaj pretraživač kao rezultate pretrage daje sajtove koji su bezbedni, odnosno „family friendly“. Sajtovi sa eksplicitnim sadržajem, kao i oni koji mogu da prevare, filtrirani su u Kiddle pretrazi. Izbor i redosled sajtova koji se prikazuju prilikom pretrage je prvenstveno usmeren ka bezbednosti dece.

Prva tri mesta u pretrazi rezervisana su za sigurne sajtove i one koji su namenjeni baš deci, a koje su lično izabrali urednici Kiddle-a. Sledeća četiri pokazuju sigurne sajtove kojima se može verovati, ali koja nisu pisana specijalno za decu. Međutim, sadržaj je jednostavan i deca ga lako mogu razumeti. Od osmog mesta u pretrazi, pa na dalje, dati su rezultati koji se baziraju na Google pretrazi, za razliku od prvih osam mesta. Dakle, reč je o poznatim sajtovima koji su stvarani za odrasle, a samim tim i teži za razumevanje deci.

Bitno je naglasiti da Kiddle nije deo Google-a niti proizvod ove kompanije, iako koristi mehanizam Google pretrage sa „safe filterima“.

 

Šta Kiddle čini posebnim?

Usmerenost ka deci čini Kiddle jedinstvenim u svetu interneta. Većina rezultata Kiddle pretrage ilustrovano je velikim slikama, što olakšava snalaženje među rezultatima pretrage. Time se korisnik lakše snalazi i lakše vidi baš ono štu me je potrebno. Slike imaju ulogu vizuelnih putokaza, a posebno su korisna deci koja čitaju sporije od odraslih. Zbog tog istog razlika su rezultati prikazani u velikom Arial fontu. Još jedna zanimljiva stvar je da Kiddle tvrdi da ne prikuplja lične podatke korisnika, kao i da se aktivnosti brišu na svaka 24 časa. Postoje i dodatne opcije koje roditeljima mogu biti korisne, poput blokiranja sadržaja i sajtova koji oni sami odrede.

U „About Kiddle“ delu napisano je da roditelji sigurno ne bi ostavili dete samo u centru grada, a da je internet kao veliki grad u kom postoje raznorazne komšije. Zato se Kiddle zalaže da roditelji imaju kontrolu nad onim što deca rade na kompjuterima, tabletima ili telefonima. Naravno, Kiddle nije nepogrešiv.

 

Međutim, ovo je svakako zanimljiva ideja o kojoj treba razmisliti i koja još treba da se razvija u budućnosti.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *