Klimatizacija i ventilacija za kvalitet vazduha i komotnost u domu

U oblasti klimatske inovacije savremni ljudi u svojim domovima koriste tehnologije klimaticazije i ventilacije.

Tokom letnjih i zimskih meseci, pojačana je potreba, pogotovo u gradovima, za prisustvom svežeg vazduha. Ono što ovi uređaji jednom domaćinstvu mogu pružiti ne može se meriti sa količinom datog novca za ugradnju. Iako, nisu ni malo jeftini, uređaji klimatizacije i ventilacije  poboljšavaju kvalitet vazduha i komotnost boravka u prostoriji.

Klimatizacija i ventilacija – racionalan izbor 

Ugradnja klima uređaja kao i uređaja za ventilaciju nije jednostavan proces s obzirom da se moraju bušiti rupe u spoljašnjem zidu, ugrađivati razni priključci i pomoćni elementi, pomoću specijalnih alata koji nisu dostupni često svakom domaćinstvu. No, prednosti klimatizacije i ventilacije su velike. Klima uređaj ima zaslugu u stvaranju komfornijih uslova boravka u prostoriji, pogotovo u letnjim mesecima prilikom čega vrši hlađenje i čišćenje vazduha u određenoj meri. Međutim, svežina u prostoriji može nestati kada se procenat kiseonika smanji, pa se na rešetkama klima uređaja mogu skupljati bakterije, plesni i mikroorganizmi koji su pogodno tlo za razvoj alergena. Kao pomoć u boljoj regulaciji vazduha i zdravijeg okruženja, pogodniji su nešto skuplji klima uređaji s posebnim režimom ventilacije, no prilikom njihovog korišćenja emituje se veći opseg buke. U tu svrhu, kao alternativa, na scenu stupa uređaj za ventilaciju koji u prostor uvlači svež vazduh obogaćen kiseonikom. Klimatizacija i ventilacija korišćene zajedno racionalniji su izbor. 

Kako odabrati dobre uređaje 

Da biste odabrali dobre klimatizacione i ventilacione uređaje potrebno je da znate površinu prostorije, visinu plafona, izolativne sposobnosti, karakteristike uređaja kao i delova koji su skloni kvaru, i tako dalje. Uređaji bi trebali imati toliki opseg snage da mogu obezbediti dobar protok vazduha i regulaciju temperature. Dobro je porazmisliti o kupovini uređaja koji je otporniji na habanje, toplotu, zatim koji poseduje dodatne funkcije, regulatore i slično. Ventilacija koja ima mogućnosti zagrevanja vazduha tokom zime odličan je izbor, kao i onaj koji ima nekoliko brzina… Sistem ventilacije ne mora uvek biti bučan, no, u prodaji se može pronaći onaj koji je tih i prilagođen noćnim režimima, pogodan prilikom spavanja za ljude kojima ne prija takav opseg buke. Dobra strana ventilacionog sistema je u tome da on vrši pročišćavanje vazduha u potpunosti. Bez obzira na moguća zagađenja spolja u sobi će se filtrirati samo čist vazduh. No, moguće je odabrati i ventilaciju sa dvostrukom filtracijom koja ima još bolji efekat. Prilikom odabira klima uređaja treba biti posebno obazriv, pre svega znati u koju namenu ga kupujete. Tokom zime, klima uređaj može zagrevati vazduh, međutim, tada je skloniji kvaru usled kondenzacije. 

Uticaj zvuka na čoveka

Buka često može negativno uticati na život čoveka, pogotovo tokom spavanja dovodeći ga do razdražljivosti, međutim, određeni zvukovi kod pojedinaca nasuprot tome mogu poboljšati kvalitet sna, a to su upravo zvuci klimatizacije i ventilacije. Zvuk koji nastaje prilikom rada klimatizacije i ventilacije ravnomerno je raspoređen, odmeren i iste jačine. Ovi šumovi pogotovo smirujuće utiču na novorođenčad i ljude koji imaju problema sa spavanjem. Ukoliko koristite ove zvukove za poboljšanje kvaliteta sna i nervnog sistema uopšteno, znajte da ćete imati velikih dobrobiti. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *