Koja sigurnosna vrata pružaju najbolju bezbednost?

Kupci se uglavnom odlučuju za zlatnu sredinu, o kojoj god kupovini da je reč i bez obzira da li govorimo o kvalitetu ili ceni, iskustvo kaže da biramo prosek. Kada je o sigurnosnim vratima reč, kupci uglavnom redje biraju ta najjeftinija, zato što su im ona najmanje pouzdana, ali ne znači da ona, ipak, nisu tražena. Najtraženija su sigurnosna vrata srednjeg kvaliteta, kod kojih je najbolji odnos cene i kvaliteta, mada, taj odnos zavisi i od vrste sigurnosnih vrata.

Sigurnosne brave su ključ bezbednosti sigurnosnih vrata

Kvalitet koji imaju sigurnosna vrata zavisi od kvaliteta brave, kvake i šarki. Najvažniji deo sigurnosnih vrata je sigurnosna brava i ona se upravo dele na različite vrste prema modelu sigurnosne brave koja može biti osnovna i dodatna. Što se tiče osnovnih sigurnosnih brava one mogu biti sigurnosne cilindar brave ili brave sa sefovskim (kasa) ključem. Da bi se povećala sigurnost, često se montiraju i jedna i druga vrsta brave. Kasa sigurnosne brave su veoma jak sigurnosni sistem, one zajedno sa ostalim delovima doprinose većoj sigurnosti i bezbednosti. Kasa sigurnosne brave se zaključavaju u najmanje tri pozicije u pravcu brave i po jedna pozicija u gornji i donji deo vrata. Medjutim, mana ovih brava je što se ključ vrlo lako kopira, a i glomazan je pa zbog toga nepraktičan za nošenje. Iskustvo kupaca kaže da je mnogo veća potražnja za sigurnosnim vratima sa cilindar bravom, pretostavlja se da je to zbog jedinstvenog seta ključeva, koji su još i kodirani. Ti ključevi se ne mogu kopirati, što onda pruža garanciju da Vi jedini možete da otključate Vaša sigurnosna vrata. Ukoliko se desi da se izgubi ključ, cilindar brave se mnogo lako menjaju, mnogo lakše od kasa brava, a sa novom bravom dobija se novi kodirani ključ. Što se dodatnih sigurnosnih brava tiče, tehnologija je otišla veoma daleko, pa su danas najpouzdanije elektromagnetne i biometrijske brave.

Standard kvaliteta sigurnosnih vrata

Što se tiče kvaliteta sigurnosnih vrata postoje odredjeni standardi koje sigurnosna vrata treba da zadovolje, a prvenstveno se odnose na maksimalan dozvoljen stepen deformacije sigurnosnih vrata prilikom provale i prema tom standardu dele se u 6 kategorija. Šesta kategorija je kategorija vrata sa najboljim stepenom zaštite. Na tržištu je najzastupljenija 3 kategorija sigurnosnih vrata, ona predstavljaju viši stepen zaštite, zato što je za njihovo obijanje potreban dobar alat, veliko iskustvo lopova i bar 20 minuta obijanja. Sigurnosna vrata 5 i 6 kategorije pružaju maksimalnu bezbednost i namenjena su zaštiti visokorizičnih objekata poput banaka i juvelirnica.

Materijal kao garancija sigurnosti

Izbor sigurnosnih vrata razlikuje se u zavisnosti od toga da li su namenjena za kuću ili stan, a osnovna razlika je vrsta materijala od koga se prave. Sigurnosna vrata za kuću pored stepena zaštite od provale i obijanja, mora da poseduju i odgovarajući stepen zaštite od spoljašnjih uticaja, kiše, vetra, oluje, a to znači da imaju odredjenu izolaciju. Sigurnosna vrata ove namene uglavnom se prave od visokokvalitetnih PVC materijala, aluminijuma i čistog drveta, a da bi zadovoljila toplotnu i zvučnu izolaciju ispunjena su različitom vrstom staklene i drvene vune ili termo panelima. Sigurnosna vrata za stan se uglavnom prave od metala i presvlače drvenim oblogama, kod njih je važan visok stepen zvučne izolacije, pa se najčešće pune kartonskim saćem koje je dobar zvučni izolator.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *