Koje su danas sve kategorije popularne kod polaganja vozačkog ispita?

Polaganje vozačkog ispita je oduvek bilo aktuelno. Danas, više nego ikada se sve više mladih odlučuje da upiše časove vožnje čim se steknu uslovi za to. Razlozi su više nego očigledni. Brz tempo života je definitivno presudan faktor koji nas prosto primorava da danas imamo vozačku dozvolu kako bismo postigli sve svoje obaveze da završimo na vreme. 

Sa druge strane, kada smo samostalni vozač nismo ograničeni da odemo bilo gde, bez čekanja da nas neko drugi vozi. I to je vrlo olakšavajuća okolnost. 

B kategorija je i dalje najtraženija

Što se tiče polaganja za određenu kategoriju, i dalje među najtraženijim jeste obuka za automobile s obzirom da se radi o vozilima koja se najviše koriste u saobraćaju. Takođe, kada steknete vozačku dozvolu za B kategoriju, tada dobijate određene olakšice prilikom polaganja za druge kategorije u smislu da vam je tada fond časova znatno smanjen. 

Prilikom obuke za automobil moraćete da izdvojite svoje slobodno vreme s obzirom da se u ovom slučaju od vas očekuje da prođete kroz svih 40 časova kako teorijske tako i praktične obuke, što složićete se, nije uopšte malo. Ali, ako ste dovoljno uporni i istrajni, videćete da će se sve na kraju itekako isplatiti. 

Kategorija AM se može upisati sa navršenih petnaest godina

Kada je reč o uslovima starosti, da li znate da je kategorija AM veoma popularna kod mlađe populacije s obzirom da sa časovima vožnje mogu krenuti još pre punoletstva. Svi ljubitelji mopeda kao i lakših tricikala vrlo brzo mogu postati učesnici u saobraćaju. Ipak, da biste mogli da polažete vožnju, moraćete da čekate jednu godinu više s obzirom da sa navršenih šesnaest godina stičete zakonsko pravo za polaganje praktičnog dela ispita. Do tada možete završiti sa kompletnom teorijskom i praktičnom obukom. 

C i D kategoriju upisuju svi oni koji žele profesionalno da se bave vožnjom

Sve više je onih koji žele da u svom novčaniku imaju vozačku dozvolu kojom stiču pravo za upravljanjem teškog teretnog vozila kao što je kamion. Nakon položenog ispita, kandidat ima mogućnost da se zaposli u nekoj firmi kojoj je potrebna osoba koja je obučena za vožnju ovog vozila u saobraćaju. Ovde se pre svega misli na profesionalnu vožnju koja može podrazumevati i prevoz robe i po nekoliko hiljada kilometara. 

Ipak, za razliku od drugih kategorija, prilikom obuke za kamion kandidat mora imati minimum dvadeset godina. Mlađe osobe po Zakonu o saobraćaju nemaju pravo da započnu obuku kada je C kategorija u pitanju. 

Kada se radi o D kategoriji, ona spada u najskuplju vrstu ali i nešto komplikovaniju jer je poznato da se radi o upravljanju složenijom vrstom vozilom kao što je autobus. Da biste uopšte započeli sa obukom za D kategoriju, neophodno je da imate minimum dve godine iskustva za upravljanje kamionom. Dakle, prilikom upisa u auto školu, pre obuke za vožnju autobusom, moraćete najpre da položite za C kategoriju. Isto tako, biće potrebno da napunite 24 godine kako biste uopšte mogli da izađete na završni deo vozačkog ispita. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *