Koji izvori grejanja su najpovoljniji za korišćenje tokom zime?

grejanje

Period pred grejnu sezonu, kao i celokupna zima, sve dok se peći konačno ne ugase, obeleženi su jednom te istom nedoumicom i skoro istim pitanjem, koji god izvor i način grejanja koristili, a to je koliko će sve koštati i koji će saldo biti na kraju grejne sezone.

Ovo se jedino ne pitaju oni koji su na sistem centralnog grejanja, iako uvek postoji određena doza straha od poskupljenja sirovina koje bi uticale i na mesečne račune infostana. Najzastupljenije tri sirovine za grejanje kod nas jesu ugalj, drvo i pelet. Svaka sirovina, na svoj način, sa sobom donosi određene mane i prednosti, bilo u načinu upotrebe ili u samim cenama. I dok je pelet najjednostavniji za korišćenje, kod uglja i drveta se najpre treba zapitati koje su vrste najbolje kao ogrev i u kojim okolnostima.

Vrste uglja

Ugalj je veoma rasprostranjen za upotrebu kod nas, bilo da se radi o domaćinstvima ili o industriji. Podela po vrstama uglja čine da se napravi jasna razlika među njima. Njegova podela može biti napravljena prema više kriterijuma, ali standardna podela za vrste uglja jeste na treset, lignit, mrki i kameni ugalj. Treset se ne koristi toliko, jer ima manje kalorijske vrednosti, pun je vode, pa tako daje i manje toplote. S druge strane, lignit predstavlja takozvani drveni ugalj koji ostavlja malo pepela za sobom, ima visoku kalorijsku vrednost i zbog toga je odličan za domaćinstva i manje kotlove.
Preostale dve vrste uglja jesu mrki i kameni koji se ujedno najviše koriste. Mrki ugalj može biti niže ili više kalorisjke vrednosti, zbog čega se koristi veoma često. Pored toga, on ne zahteva ni često loženje, što je posebno za domaćinstva veliki spas, te to utiče na njegovu popularnu upotrebu. S druge strane, kameni ugalj zbog visokih kalorijskih vrednosti najviše je u upotrebi u industrijskim procesima i postrojenjima, te velikim sistemima koji se tiču domaćinstava.

Odgovarajuće vrste drveća za loženje

Iako postoji veliki broj različitih vrsta drveća koje se može koristiti kao sirovina za loženje i grejanje, u našim uslovima i okolnostima najzastupljenije je drvo hrasta i drvo bukve. Svako od njih ima svoje prednosti zbog kojih se ljudi u domaćinstvima sa šporetima i kotlovima na drva upravo određuju za jednu od ove dve vrste. Bukva je odlična kada govorimo o trenutnoj toploti, o tome da brzo počne da gori i otpušta toplotu, ali je njena mana to što vrlo brzo izgori i zahteva često loženje. S druge strane, hrastu treba malo više vremena da se razgori, ali duže održava toplotu i ima duži vremenski period sagorevanja. Nekada je miks ova dva ujedno i najbolji.

Pelet

Sve popularniji jeste pelet, te se kućni sistemi za grejanje povezuju sa pećima specijalizovanim za pelet, koji daje odličnu toplotu i mnogo drugih mogućnosti, poput odloženog paljenja vatre, daljisnkog uključivanja peći putem aplikacije i slično. Ono šta može da bude problem jesu visoke cene za peći, njihovo servisiranje, kao i nešto više cene peleta u odnosu na ugalj i samo drvo, ali je tu velika stvar i to što pelet ne pravi korov, niti prljavštinu poput uglja i drva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *