Magični broj 0.54%

Mesec novembar je vreme kada se svake godine, u većini gradova u Srbiji, pa tako i u Vranju, govori o izradi Budžeta grada za narednu, 2012. godinu. Posao izrade i uskladjivanja Budžeta nije lak.

Naime, treba izbalansirati potrebe i očekivanja, pa i potencijale javnih preduzeća, ustanova, civilnog sektora, privrede. U fiskalnoj godini, u kojoj će i transferna sredstva iz republičkog budžeta biti na istom ili manjem nivou nego prethodne godine, teško je govoriti o apsolutno razvojnoj komponenti Budžeta. Ono o čemu bi valjalo voditi računa, svakako su infastruktruni projekti, kao i izdvajanje za sufinansiranje projekata odobrenih od strane donatora.

Jedna od stavki u Budžetu, svakako se nameće nakon nedavno objavljenih rezultata Popisa. Statistika kaže da nas ima 377.000 manje nego pre deset godina, pri čemu su migracije najizraženije na jugu i istoku Srbije, dok, recimo, Beograd beleži rast stanovnika. Preliminarni rezultati kažu da Vranjanaca ima 1500 manje. Jedan od razloga je negativan priraštaj svakako, ali svedoci smo da dosta mladih odlazi, u veće gradove, pre svega Beograd u potrazi za poslom.

Sve češće studenti u univerzitetskim centrima ostaju u istom gradu, ne želeći da se vrate u Vranje, jer posla jedostavno nema! Kako stati tome na kraj? Vratimo se na početak teksta, na Budžet! Hajde da Grad finansira, recimo, najbolje studente završnih godina fakulteta, a oni bi bili u obavezi da svoje znanje dokažu u svom rodnom gradu… Neka najbolji dobiju stipendije, neka onda najbolji dodju u Vranje. Neka oni budu pokretačka snaga Grada! Da nas najbolji vode.

Trideset studenata završnih godina bi bili stipendirani sa po 30.000 dinara mesečno. To je 10.800.000 dinara godišnje u Budžetu pojektovanom na oko 2 milijarde dinara, što je 0.54%. Dakle, cifra meseca je – 0.54% !!! Samo naglas razmišljam.

3 мишљења на „Magični broj 0.54%“

  1. Da li je stipendija dovoljno jak motiv da se svrseni akademci vrate u svoj grad? Koja im je perpsektiva ovde? Da ih Grad zaposli u nekom javnom preduzecu koja se dele kao partijski plen i u kojima se direktori postavljaju bez ikakvih kriterijuma i konkursa? Kolika je njihova sansa da se strucno i profesionalno ostvare u svom gradu? Ukoliko se nesto ne promeni, bojim se nikakva.

  2. Mislim da je ovo preko potrebno nasem gradu… Jer ne samo da belezimo smanjenje broja stanovnika, nego polako cemo ostati bez skolovanog kadra, tako da ce ovaj grad voditi ljudi koji nisu adekvatni za to…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *