Mašine za pakovanje u vreće – finalni korak proizvodnog procesa

Poljoprivreda je jedna od najrazvijenijih grana privrede u Srbiji. Obuhvata zemljoradnju, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, kada govorimo o biljnoj proizvodnji. Prema poslednjem popisu poljoprivrede iz 2012. godine, na teritoriji naše zemlje postoji na hiljade gazdinstava kojima je poljoprivreda osnovna delatnost i jedini izvor finansijskih sredstava.

Domaći poljoprivrednici često ceo proces proizvodnje završavaju na sopstvenom gazdinstvu. Od setve useva, obrade, žetve, skladištenja u silosima, preko pakovanja i prodaje. Posedstvom mašina koje omogućavaju brži i produktivniji rad ne plaćaju najamne usluge, te stoga ostvareni profit ostaje čist. 

Kako bi proces proizvodnje bilo moguće efikasno sprovesti bez plaćanja tuđe pomoći, poljoprivrednicima je neophodna mehanizacija, ali to nije sve. Potrebni su im i silosi ili ambari za skladištenje, sušare i mašine za pakovanje u vreće. Nabavka potrebne opreme može biti finansijski iscrpljujuća, ali poljoprivrednici mogu potraživati neophodna sredstva putem IPARD fondova i republičkih i pokrajinskih konkursa za subvencije.

U nastavku teksta govorimo o mašinama za pakovanje, čiji značaj i važnu ulogu prepoznaje sve više poljoprivrednika širom zemlje. 

Šta su mašine za pakovanje?

Pre samo par decenija pakovanje poljoprivrednih dobara se vršilo ručno. Retko koji poljoprivrednik je imao pristup automatizovanim mašinama koje su olakšavale ovaj naporni posao. Bile su rezervisane samo za velike kompanije, koje su mogle da priušte nabavku potrebne opreme. U tradicionalnim metodama pakovanja koristile su se korpe i vage kako bi se odmerila željena količina zrna. Posao je bio mukotrpan i dugotrajan.

Danas, napretkom tehnologije, mašine za pakovanje su dostupne svim poljoprivrednim gazdinstvima. One automatski vrše proces pakovanja, imaju dozirne sisteme, autokorektivne vage i gotovo da isključuju potrebu za ljudskim faktorom na poslovima uvrećavanja.

U Srbiji se u domenu mašina za pakovanje i prošivanje džakova kao lider izdvojio Mirić servis, koji je distributer i serviser pogona za pakovanje. U bogatoj ponudi Mirić servis je pažnju poklonio svakom detalju, tako da možete pronaći mašine pogodne za sve vrste praškastih i zrnastih materijala, njihove rezervne delove i materijale potrebne za rad.

Kada je reč o mašinama za pakovanje, popularnim pakericama, neiskusnom oku sve mogu delovati isto. Javlja se pitanje koji model odabrati – koji je za šta pogodan? 

Stručnjaci iz Mirić servisa su nam dali odgovore na ova pitanja:

Koji model mašine za pakovanje odabrati?

Mašine za pakovanje razlikujemo najpre prema vrsti materijala koji pakuju. Svaka od njih ima bitne karakteristike po kojima se razlikuje od ostalih modela. Pogledajmo:

Najbolji modeli mašina za pakovanje u otvorene vreće

Mašine za pakovanje u otvorene vreće se koriste za pakovanje prehrambenih proizvoda, stočne hrane, semenske i zrnaste robe, građevinskih materijala, hemijskih proizvoda itd.

Sistem za pakovanje u Big Bag vreće

Mašine za pakovanje u otvorene vreće Big-Bag predviđene su za pakovanje zrnastih, sitno-zrnastih i praškastih proizvoda. Merenje se vrši direktno u vreći koja se puni, a ovaj tip mašina koristi Big-Bag (džambo) vreće raznih dimenzija. Uređaj poseduje elektronsku bruto vagu sa sistemom autokorekcije. Merni opseg je 250-1500 kg, a kapacitet punjenja je do 50 vreća tokom sat vremena. Ugradna visina modela bez usipnog koša je 3,6 m.

Sistem za pakovanje u otvorene vreće – Bruto

Mašine za pakovanje u otvorene vreće Bruto su namenjene pakovanju zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda. Elektronska bruto vaga sa sistemom autokorekcije meri u opsegu od 5 do 25 (50) kg. I kod ovog tipa mašina merenje se vrši u vreći koja se puni. Podjednako je pogodan za pakovanje u papirne (natron), PP ili PE vreće, a kapacitet punjenja je do 200 vreća/h.  Osnovna prednost ovog uređaja je mala ugradna visina (3.5 x 1.5m). 

Sistem za pakovanje u otvorene vreće – Bruto

Bruto mašine za pakovanje predviđene su za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda, ali poseduju i dozirni sistem za brašnaste materijale. Merenje se vrši u vreći koja se puni. Elektronska bruto vaga sa sistemom autokorekcije meri u opsegu od 5 do 25 kg. Osnovna prednost modela je mala ugradna visina (3.5 x 1m). Ovaj sistem je pogodan za pakovanje u papirne (natron), PP ili PE vreće, a kapacitet punjenja je do 200 vreća na sat.

Sistem za pakovanje u otvorene vreće – Mono Neto

Mono neto pakerice su predviđene za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda, ali njihov dozirni sistem je pogodan i za mlevenu i peletiranu stočnu hranu. Elektronska mono neto vaga sa sistemom autokorekcije meri materijale u opsegu od 25 do 50 kg. Merenje se vrši u mernoj kofici, a vreća se puni unapred odmerenom masom materijala. Ugradna visina ovog modela je 4.6 m. Pogodan za pakovanje u papirne (natron), PP ili PE vreće, a kapacitet punjenja je do 200 vreća/h.

Sistem za pakovanje u otvorene vreće – Duplex Neto

Predviđen za pakovanje zrnastih, sitno zrnastih i praškastih proizvoda, a poseduje i dozirni sistem za mlevenu i peletiranu stočnu hranu. Merenje se vrši u mernoj kofici, a vreća se puni unapred odmerenom masom materijala naizmeničnim pražnjenjem mernih kofica. Elektronska duplex neto vaga sa sistemom autokorekcije meri u opsegu od 5 do 25 kg. Ugradna visina modela je 4.8 metara. Sistem je pogodan za pakovanje u papirne (natron), PP ili PE vreće, a kapacitet punjenja je do 600 vreća/h

Sistem za pakovanje u otvorene vreće – Duplex Neto Inox

Duplex neto inox model je previđen za pakovanje agresivnih materijala poput mineralnog đubriva, ali poseduje i dozirni sistem za zrno, te je višenamenska. Elektronska duplex neto vaga sa sistemom autokorekcije odmerava materijale u opsegu od 25 do 50 kg. Merenje se vrši u mernoj kofici, a vreća se puni unapred odmerenom masom materijala naizmeničnim pražnjenjem mernih kofica. Ugradna visina modela je 4.8 metara. Sistem je pogodan za pakovanje u papirne (natron), PP ili PE vreće, a kapacitet punjenja je do 600 vreća/h

Završna reč

Pakovanje uz pomoć pakerica finalizuje proizvodni proces, ali o pakovanju vredi razmišljati kao i o vidu marketinga vaše proizvodnje. Ako proizvodite stočnu hranu, proizvode od soje, orašastih plodova, kafe, razmotrite da na vreće za pakovanje dodate logo po kojem ste prepoznatljivi. Na taj način ćete zaštititi vaše proizvode od svih spoljašnjih uticaja, ali i učiniti ih vidljivijim krajnjim kupcima.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *