Удружење за унапређење положаја младих – М.О.Д.У.С.

Tragovima prošlosti
Tragovima prošlosti

Удружење за унапређење положаја младих из Врања – М.О.Д.У.С. основано је са циљем да својим активностима и пројектима допринесе стварању могућности за подстицање учешћа младих људи у свим областима друштвеног живота. Удружење је конкурисало пројектом Трагови наше прошлости  из области културе и информисања,  за финансирање средствима буџета Града Врања. Због популарности филма,  мултимедије и визуелног стваралаштва, међу младима М.О.Д.У.С. се упараво определио за наведену област из разлога што су млади циљна група удружења.

Културно-историјско наслеђе нашег града је богато и разноврсно. Трагови прошлости видљиви су у нашем граду на многим зградама, кућама, по улицама. Задатак свих нас је да допринесемо очувању онога што  нам је остало у аманет од предака, па и да прославимо и промовишемо оно што нас разликује од других. Код младих људи неопходно је подизати свест о значају културно – историјске баштине за опстанак и развој модерног друштва. Акценат морамо ставити и на потенцијалне начине њеног очувања.

Као потенцијални начин да се прошлост сачува од заборава, издваја се фотографија, која је од свог открића до данас мењала форму и облик, али јој је сврха остала иста – бележи тренутак, зауставља време и пркоси му. Открићем и применом дигиталног фотоапарата, фотографија је доживела револуцију. Доступност поменутог уређаја учинила је све нас фотографима, па у жељи да свој аматеризам доведемо до професионализма пред нашим објективима све је  добило уметничку  вредност: кап воде на листу, пчела у лету, кеса коју носи ветар… Фотографија је чудесни феномен и модел уметничке праксе. Неке фотографије које историја памти имале су такву снагу да су могле променити свет.

Обједињени у пројекту Трагови наше прошлости, фотографија и културно наслеђе довешће до пројектних  активности које имају за циљ да наведу младе људе да коришћењем фотографије створе документ о минулом времену  нашег града. Суштина пројекта је да путем фотографије сачувамо од заборава све оно што у нашем граду сматрамо споменицима  и сведоцима  прошлости. Мотиви, улице, људи…

Пројекат је намењен средњошколцима са територије Врања и биће реализован током три наредна месеца почевши од  првог фебруара. Конкурс је отворен до 17. фебруара. Пројекат се реализује уз финансијску подршку Града Врања у партнерству са Канцеларијом за младе.

Похађањем мале школе фотографије која је предвиђена пројектом,  учесници  ће имати прилику да стекну елементарна знања из области фотографије и могућности њеног повезивања са појмом културно –историјско наслеђе. Полазници ће стећи неопходна знања за стварање професионалне фотографије, при чему ће имати подршку и стручну помоћ едукатора, чије је релевантно искуство у области фотографије и мотивисаност за рад са младим људима био критеријум за избор. На тај начин моћи ће да најбоље истраже и развију потенцијале свог талента. Након обуке , подељени у три групе учесници има ће  задатак да фотографишу места или детаље у граду који се могу подвести у категорију културно-историјско наслеђе. Најбољих 60 фотографија биће објављене на facebook-u, а 30 најбољих по мишљењу јавности биће изложене у Галерији Народног музеја.

Учесници пројекта ће добити могућност бављења интересантним и атрактивним хобијем, а  њихова креативна енергија биће усмерена ка стварању  фотографија које су  у исто време експеримент и документ.

Пројектни тим пратиће и обавештавати јавност о пројектним активностима. Оно што ће бити пресудно у одабиру најбоље фотографије  је идеја и  реализација, као и крајњи резултат. Одабир објеката који ће бити фотографисани је лични избор сваког учесника.Јелена Маринковић

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Једно мишљење на „Удружење за унапређење положаја младих – М.О.Д.У.С.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *