Na šta sve obratiti pažnju prilikom izbora podne lampe

 

Kada enterijerom dominiraju tamni tonovi, uloga rasvete je ključna stvar. Pravilan odabir dodatnog osvetljenja za vaš dom može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti da se osećate prijatnije kod kuće. Verovatno najbolji izbor za dodatno osvetljenje i ujedno ukras vašeg enterijera, jesu podne lampe.

Osim lampi koji se prave u serijskoj proizvodnji, podne lampe odlikuje jedinstvenost i stil izrade. Podne lampe mogu biti veoma diskretne, potpuno neprimetne sa jedne strane, ali i pleniti pažnju vaših gostiju svojim izgledom sa druge strane.

 

Različiti tipovi podnih lampi

Stabilna osnova, telo i sama lampa su zajedničke osobine svih podnih lampi, bez obzira da li je u pitanju lampa sa direktnom ili prigušenim svetlošću. Sve lampe u osnovi liče, ali sam stil izrade je ono što ih razdvaja i čini jedinstvenim.

Lampe se mogu podeliti u nekoliko kategorija a najčešće su one iz serijske proizvodnje, podne lampe klasičnog izgleda, diskretne, dizajnirane tako da pruže dodatno osvetljenje prostorije.

Pored njih, posebna  vrsta podnih lampi su one koje pružaju dodatno osvetljenje za čitanje. Izrađene tako da imaju pokretno telo ili vratom lampe koji se može usmeriti u željenom pravcu.

Nešto drugačija vrsta podnih lampi su one koje su okrenute ka gore sa osnovnom namenom dodatnog osvetljenja ili senčenja prostorije. Njihova izrada je koncipirana tako da kao poseban ukras prostoriji daju senku.

Svetski renomirani dizajneri podnih lampi su posebno zaljubljeni u lučne podne lampe. One daju najviše mogućnosti za izradu lampi različitih stilova i dizajna. Lučne lampe su nastale ko kombinacija običnih i lampi za čitanje, fleksibilne u telu tako da ih možete okrenuti u pravcu u kom želite. Posebna podvrsta lučnih lampi su one sa dugačkim telom, izrađene tako da prave veliki luk preko određenog dela ili preko čitave prostorije.

 

Na šta je potrebno posebno obratiti pažnju pri izboru podne lampe

Nekoliko stvari može da vas ograniči kod izbora same lampe za vaš dom, a to su veličina, dizajn i da li imate dovoljno novca u kućnom budžetu za novu podnu lampu.

Različitih veličina i izgleda, svakako da dizajnerske podne lampe mogu pomoći pri ukrašavanju enterijera doma, ali jednako tako mogu biti i neprimetni deo vaše omiljene prostorije. 

Pre samog odlaska u kupovinu, morate imati ideju o tome koliki deo prostora će nova lampa zauzeti, kako bi mogli da izaberete pravu veličinu za vas. Ali i pored toga, vaš stil i cena lampe će biti presudni u odabiru. Svakako da završna obrada od plemenitih metala poput zlata i srebra ili možda od nerđajućeg čelika, može dati prefinjeni izgled prostoriji, ali ne treba zaboraviti ni na sam stil lampe. Da li će nova lampa biti modernog, industrijskog ili vintidž izgleda, stvar je samo vašeg ukusa.

Kada se na kraju uzme sve navedeno u obzir, konačna odluka će ipak biti sama cena lampe. Ako je u pitanju poznata dizajnerska lampa, morate znati da ona neće imati samo funkciju dodatnog osvetljenja vašeg doma, već i funkciju ukrašavanja i zato njena cena može biti značajno veća od one koju ste spremni da platite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *