Najznačajnija dela velikog svetskog pisca Vladimira Nabokova

Književnom nebu Nabokov je doprineo svojom ingenioznošću, neospornim literarnim talentom i hrabrošću da svoje ideje iznese pred svet ma koliko one bile hod po tankoj žici, a da se hrabrost isplati dokaz je i činjenica da su ga upravo ta dela vinula u sam vrh svetske književnosti.

Roman Lolita – najpoznatiji roman Vladimira Nabokova

Protagonisti romana su Hambert Hambert i Dolores, zvana Lolita. Hambert je pedesetogodišnji muškarac koji ulazi u bračni odnos sa Šarlot Haze samo da bi se približio njenoj kćerki Dolores, dvanaestogodišnjoj devojčici na pragu puberteta. Nakon Šarlotine smrti, Humbert i Dolores (Lolita) ulaze u seksualnu vezu i putuju Amerikom lažno se predstavljajući kao otac i kćerka. Ovaj roman je zbog kontroverzne tematike godinama bio cenzurisan i etiketiran kao delo sa pedofilskim motivima. Ipak, koliko god burne reakcije na roman bile, roman Lolita je postao svojevrsna lična karta Nabokova koji je uprkos oprečnim mišljenima ostvario veliku slavu i popularnost.

Roman po imenu Bleda vatra

Posle Lolite, ovo delo je najpoznatije delo velikog književnika, koje je mnogim ljubiteljima njegove književnosti čak omiljenije od Lolite. Novi čitaoci koji se prvi put susreću sa književnošću ovog pisca, nakon što savladaju moralno-kritičke blokade čitanjem Lolite, trebalo da nastave sa upoznavanjem sa širokim opusom ovog plodnog književnika, i prva sledeća stanica posle Lolite trebalo bi da bude upravo roman Bleda vatra. Ovo komleksno i literarno kvalitetno napisano je u crno-humornom tonu i rasvetljava pojave poput političkih intriga i idolopoklonstva.

Roman Očajanje odgovara na neka važna životna pitanja

U romanu Očajanje protagonista je Herman Karlovič, oženjeni biznismen koji jednog naizgled običnog dana susreće muškarca po imenu Feliks, za kojeg smatra da je identičan njemu – toliko da mu može biti dvojnik.

Zaplet romana dolazi kada Herman zajedno sa svojom suprugom ode na imanje njenog prijatelja u okolini Berlina, i tom prilikom mu pada na pamet ideja da Feliksa namami na posed i ubije ga zbog osiguranja.

Intrigrantna tematika ovog romana bavi se suštinom ljudske pohlepe i rasvetljava spremnost jednog čoveka da drugom čoveku oduzme život zarad svojih interesa.

Roman Smeh u tami – inspiracija za Lolitu

Tematika ovog dela je donekle slična tematici u romanu Lolita, zbog čega se smatra da je ovaj roman poslužio piscu i kao inspiracija za pisanje njegovog najslavnijeg dela.

Tema romana se bazira opisivanju ljubavnog trougla i teskobi koju u čoveku izaziva neuzvraćena ljubav.

Mlada, lepa i zadovljiva devojka Margo koja se smatra prototipom Lolite se nalazi u situaciji da je čovek kojeg ona voli ostavlja, dok je ljubavnik opsednut njome.

Roman Pogledaj Arlekine! – svojevrsni obračun naratora

Pogledaj Arlekine! je poslednji roman velikog pisca koji se smatra pseudobiografijom, budući da narator mnoge stvari “pozajmljuje” iz Nabokovljevih knjiga, kao i da se može uspostaviti paralela protagoniste Vadima Vadimoviča N. i samog Vladimira Vladimiroviča Nabokova. Delo koje obiluje vrhunskim narativnim i pripovedačkim veštinama predstavlja svojevrsni način pisca da se obračuna sa kritikama koje su ga pratile tokom života.

Sabrane priče Vladimira Nabokova

Zajedno sa svojim sinom Dmitrijem, Nabokov je sakupio svoje radove, preveo ih sa ruskog na engleski jezik i objavio kao dvotomnu knjigu. Prvi tom sadrži 31, a drugi tom 36 priča. Pre objavljivanja, Nabokov je dorađivao svoje spise ne li ih doveo do savršenstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *