Da li nam je povećanje nataliteta u „godini beba“ u interesu???

Volim da mi kafom, crnom i jakom, otpočne svaki radni dan. Ispijanje kafe, uz istovremeno praćenje vesti na društvenim mrežama, predstavlja moj ritual i samo mojih dvadeset minuta mira, mali trik iz studentskih dana, pre dnevnih obaveza i stresa koji ih neminovno prati. Ovog januarskog jutra, taj mali trik nije bio dovoljan da ublaži ljutnju koju je izazvao jedan, po naslovu pozitivan tekst iz jučerašnjeg broja „Večernjih novosti“ – „Bebe stižu i iz budžeta“.

Naime, suprug i ja već nekoliko godina pokušavamo da dobijemo bebu. Posle mnogo dogodovština i svakojakih nevolja, na kojima bi nam pozavideli i scenaristi melodrama (sa Ričard Girom u glavnoj ulozi), rečeno nam je da je jedini način da se ostvarimo u ulozi roditelja postupak vantelesne oplodnje.

Nakon prvobitnog šoka, zbili smo redove i krenuli u tu avanturu. Ispostavilo se da će biti najteže iskustvo sa kojim smo se suočili: meseci čekanja, hormonske terapije, veštačke stimulacije, fizičko, psihičko, emotivno i finansijsko iscrpljivanje…i četiri neuspeha, rezultati su naše dosadašnje bitke. I onda se desila 2012. godina koju, predsednik države i ostala bratija na vlasti, na sva zvona oglase i proglase za „godinu beba“. Lokalne samouprave, jedna za drugom osnivaju fondove i, pored dva pokušaja veštačke oplodnje koje finansira država, parovima sa problemom, delimično ili u potpunosti finansiraju i treći pokušaj. Među gradovima/opštinama koje su se priključili inicijativi su Niš, Čačak, Leskovac, Paraćin, Šabac…i Vranje.

Odluku o kompletnom finansiranju jedne veštačke oplodnje, na predlog URS – a Vranje, Skupština Grada je usvojila još u junu prošle godine. Bravo! Sve bi bilo idealno i takva vrsta pomoći bi parovima sa problemom, makar sa finansijske strane, u mnogome olakšala dalju borbu i vratila nadu i snagu kojih je, kako vreme odmiče, sve manje. Na žalost, jutros sam u novinama pročitala izjavu jednog lokalnog političara da u budžetu Grada nema sredstava za ovu namenu i da je sve samo deo jeftinog političkog marketinga (čitaj: zašto se mi toga nismo prvi setili)! Drugim rečima, povećanje nataliteta u „godini beba“ nije u interesu grada Vranja, ali ulaganje u (ne)uspehe vranjskog sporta (sredstva koja se izdvajaju za sport iz godine u godinu redovno premašuje iznos od 100% sredstava predviđenih budžetom) i istorijsko sređivanje Aleksandrovačkog gliba jesu!!

Malo je reći da sam ljuta. Nisam ni tužna. Samo mi nije jasno da li ćemo ikada živeti u zemlji u kojoj se zakoni poštuju i da li im se čini da je muka manja zato što je tuđa, a ne njihova i da li će politikanti, vlastodršci i moćnici jednom shvatiti da za moj novac, kao poreskog obveznika, hoću da sama odlučujem gde ga treba uložiti….u suprotnom, doći će vreme kada za timove iz seoskih liga neće imati ko da zaigra niti će se na obalama obližnje baruštine čuti dečiji smeh.

Ljiljana Savić

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

2 мишљења на „Da li nam je povećanje nataliteta u „godini beba“ u interesu???“

  1. Odlican tekst, slika i prilika nase zalosne stvarosti, gde se jos jednom pokazalo da nista ne vrede dobre i plemenite ideje, kada njihova realizacija zavisi od skotova koji brinu samo o svojoj guzici.

  2. Humano s jedne strane, a na drugoj nehumano, neljudski!!! Sakupljati poene ovakvim merama, sigurna sam nije ideja predlagaca. Grad nam polako ,,odumire,,. Sve je manje mladih, odlaze, stari da radjaju ne mogu…Ako ovako nastave,,oni,, doci ce vreme kad nece imati ko da ode do Aleksandrovackog gliba, a i ko ce se baviti sportom onda?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *