Nega tela u drugom trimestru trudnoće

nega tela u 21 nedelji trudnoce

Trudnoća je jedno od najlepših iskustava u životu žene, ali može biti i stresno iskustvo za telo. Drugo tromesečje, koje traje od 13. do 28. nedelje, može biti posebno izazovno kada je u pitanju nega kože i kose. Ovo je period kada žena može da se susreće sa raznim problemima kože, kose i tela. U nastavku pročitajte nekoliko saveta za održavanje zdrave kože i kose tokom drugog trimestra trudnoće.

Problemi sa kožom u 21. nedelji trudnoće i kako ih rešiti

U drugom tromesečju mnoge žene se suočavaju sa problemima kože, kao što su akne, strije ili tamne mrlje. Hormonske promene i povećan nivo estrogena mogu dovesti do ovih problema. Ako imate problema sa aknama, izbegavajte proizvode sa jakim hemijskim sastavom, poput agresivnih pilinga, koji mogu iritirati kožu i pogoršati stanje akni. Koristite nežna sredstva za čišćenje lica i hidratantne kreme bez ulja. Kada je u pitanju 21. nedelja trudnoće, pojava strija može biti posebno izražena. Zato se preporučuje da koristite kreme i losione za telo sa visokim sadržajem vitamina E i kolagena, koji pomažu u održavanju elastičnosti kože. Uz pravilnu negu, trudnice treba da se fokusiraju i na ishranu i unošenje dovoljno vode, što može pomoći u održavanju zdrave kože i kose. Takođe, treba da izbegavaju stresne situacije što je više moguće, jer stres može uticati na njihov kvalitet.

Bezbedni proizvodi za negu tela i kose u drugom tromesečju

Tokom drugog tromesečja, važno je odabrati proizvode za negu koji su bezbedni za upotrebu tokom trudnoće. Mnogi proizvodi za negu sadrže sastojke koji mogu biti štetni za fetus i ženu. Birajte proizvode koji su prirodni, bez mirisa i hemikalija. Kada udjete u 21. nedelju trudnoće možete da se konsultujete sa dermatologom koji kozmetički proizvodi su bezbedni za upotrebu tokom trudnoće. 

Promene u kvalitetu kose i kako ih održavati

Tokom trudnoće kosa može biti zdravija i sjajnija, ali se može desiti i da se kvalitet kose pogorša. Često je to posledica hormonalnih promena i nedostatka određenih vitamina i minerala. Da biste održali zdravu kosu, redovno je perite šamponom koji odgovara vašem tipu kose. Izbegavajte upotrebu proizvoda za oblikovanje koji sadrže štetne hemikalije kao što su sulfati i parabeni.

Postoje neke stvari koje trudnice mogu da urade kako bi održale zdravu i lepu kosu tokom drugog trimestra. Pre svega, važno je izbegavati preterano tretiranje kose hemikalijama, kao što su boje za kosu i izbeljivači, jer ovi proizvodi mogu oštetiti kosu i otežati njen rast. Umesto toga, trudnice treba da koriste blage i prirodne proizvode za negu kose.

Kosa tokom ovog perioda može biti i suva i masna, pa je važno da trudnice pronađu proizvode za negu koji će odgovarati njihovom tipu kose. Takođe, redovno pranje može pomoći u održavanju njenog zdravlja i sprečiće nakupljanje prljavštine i masnoće na koži glave.

Ukoliko trudnica ima bilo kakvih problema sa kožom ili kosom, važno je da se javi lekaru ili dermatologu kako bi dobila preporuku za adekvatnu negu. Takođe, izbegavajte eksperimentisanje sa novim proizvodima za negu tela bez konsultacije sa stručnjakom, kako biste izbegli neželjene reakcije ili komplikacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *