Neko brine o mladima

Nemanja DejanovicAngažovanje mladih ljudi i njihovo uključivanje u lokalne, nacionalne i globalne tokove, utiče na činjenicu da se ogromna populacija „neshvaćenih“ osećaju kao aktivni građani. Aktivizam je, po mom dubokom uverenju, i pitanje kulture da pojedinac ili grupa bude nosilac širih društvenih promena.

Mnogobrojni su primeri učešća nas mladih  u društvene tokove u Vranju . U proteklom periodu realizovane su mnoge akcije sa ciljem da se pokrene aktivizam kod mladih i da se stvore uslovi za uključivanje u društvena dešavanja. Sve akcije bile su volonterske.  Mogućnosti za aktivzam mladih u Vranju su velike, međutim mladi u dovoljnoj meri ne učestvuju. Na teritoriji Vranja trenutno deluje nekoliko omladinskih organizacija koje se bave pitanjima mladih, a neke od njih rade i na realizaciji Nacionalne strategije za mlade. Postojanje ovakvih organizacija je od velikog značaja jer omogućavaju  da se na različite načine prezentuju omladinske ideje, potrebe i očekivanja.

Pokretanjem Savetovališta za mlade omogućeno je da sa stučnjacima rešavamo  probleme i dileme kada je u pitanju zdravlje, a pokrenuti su mnogi servisi koji nam omogućavaju da  naše motivacije  i ideje budu  usmerene na pravi način.

Razne aktivnosti su podstakle mlade ljude u kreiranje ideja za bolju organizaciju slobodnog vremena a i zajedničkim trudom učinjene su konkretne stvari za rešavanje mnogih problema. Nezainteresovanost i neaktivnost omladine je problem koji je počeo da se rešava. Budi se svest kod mladih o očuvanju životne sredine i značaju iste, sprovode se humnanitarne akcije i javno se zalaže za unapređivanje humanih odnosa, iskorenjuje se povod za destruktivne aktivnosti i destruktivno ponašanje, mladi imaju mogućnost da se informišu o preranom upuštanju u seksualne odnose, o reproduktivnom zdravlju, pruža im se mogućnost da se angažuju u borbu protiv HIV-a . Pozitivno se utiče na dobre navike i konačno se budi davno nestala kreativnost.

Mi mladi smo potencijal i resurs društva . Nacionalna strategija za mlade je dokument koji je napisan zajedno sa nama. Zbog toga nam je potrebna podrška, jer nije reč samo o našem boljem životu, već i o budućnosti naše zemlje.

Kineska poslovica kaže: Mladost predlaže, starost odlaže, sredina izvržava.

Naše je da predlažemo, a društvo treba da pruži podršku da se predlozi realizuju…

 

Nemanja Dejanović

Kancelarija za mlade, Vranje

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

4 мишљења на „Neko brine o mladima“

  1. Ovakva prica budi nadu da dolazi bolje vreme za mlade ljude. Njihovo zadovoljstvo i aktiviranje, uticanje da se formiraju zdrave licnosti koje ce jednog dana graditi kvalitetno drustvo. Bravo za sve kojima su mladi prioritet i interesna sfera!

  2. Ovo je upravo ono sto je potrebno mladima u nasem gradu. Posto vecina nas, mladih , svoje slobodno vreme trosi provodeci sate na internetu , zapravo drustvenim mrezama i igricama, ideje u ovom tekstu predstavljaju jednu veliku promenu, koja ce mladima pomoci da rese mnoge probleme , dileme i da se napokon vrate realnom svetu, u kome ce biti manje interneta , a vise druzenja i zanimljivih , poucnih, akcija.

  3. Konacno se neko setio da i mi mladi imamo pravo na učešće u društvene tokove u gradu i hvala mu na tome,jer je to upravo ono sto nam je potrebno. Surfovanje internetom je previse uzelo maha,a ovo je jedan od koraka koji ce,sigurna sam,u velikoj meri da promeni stvari i aktivira mlade. Njihova nezainteresovanost je takodje veliki problem,ali mi je drago kad vidim napredak,jer grad pruza mnogo mogucnosti koje treba da se iskoriste na pravi nacin. Aktiviranjem radimo na svojoj boljoj buducnosti,a to je nesto za sta se vredi boriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *