O čemu treba voditi računa pri poseti kozmetičkih salona

Iako nas sve kozmetički saloni asociraju samo na užitak i ulepšavanje, postoje stvari na koje većina ne obraća pažnju a mogu dovesti do brojnih komplikacija. U daljem tekstu pročitajte i upoznajte se sa opasnostima koje vrebaju u neproverenim kozmetičkim salonima.

Solarijum

Većina nas se priprema za vrele letnje dane, haljinice i šorceve odlaskom u solarijum, kako bi naš ten bio savršen čim izađe prvo sunce. Iako znamo da postoje opasnosti od solarijuma, umerenim korišćenjem, solarijum može da se koristi i u terapijske svrhe, pa ga zato mnogi dermatolozi preporučuju kod pacijenata koji imaju problem sa aknama. Međutim, ono što sigurno doprinosi komplikacijama koje solarijum mođe izazvati jeste vođenje od strane nestručnog lica. Naime, pri poseti kozmetičkom salonu, potrebno je da vas radnik ili radnica upozna sa načinom rada solarijuma, obavesti o jačini lampi koje se nalaze u njemu i preporuči minutažu sunčanja uz prethodno informisanje o vašoj koži. Isto tako zaposleni bi trebalo da svaki put mušterijama navedu kontraindikacije za korišćenje solarijuma kao što su to najčešće hipersenzitivnost, trudnoća, uzimanje nekih lekova itd. Bez brige o opasnostima koje se mogu desiti, nestručna lčica često preporučuju duže sunčanje već kod prvog dolaska u solarijum. Zato se često dešava da se na koži pojave opekotine, koje se moraju sanirati i duže vreme, a koje povećavaju procenat verovatnoće pojave melanoma. Isto tako potrebno je solarijum izbegavati svakodnevno, a posebno više sunčanja u toku jednog dana.

Manikir i pedikir

Bilo da samo sređujemo ruke ili geliramo nokte, većina mušterija a i manikira smatra da je potrebno odstranjivati zanoktice. Greška. Doktori nikako ne preporučuju njihovo odstranjivanje, posebno ne nesterilnim alatom. Zanoktice služe kao zaštita kože od spoljnih uticaja, a njihovim odstranjivanjem povećava se rizik za dobijanje infekcije. Pa tako nakon krvarenja, znaci infekcije su nadutost, pečenje, crvenilo i bol, i promena oblika nokta. Podsetite svog manikira da vam ne odstranjuje zanoktice, već ih samo pogura ili omekša. Isto budite sigurne kod kog manikira odlazite i da li je njegova aparatura za rad sterilna i čista, kako ne biste dodatno zaradile gljivice.

Ista stvar je i kod odlaska na pedikir. Pored infekcija koje mogu nastati odstranjivanje zanoktica, nestručna lica mogu previše isturpijati kožu na vašim stopalima, koja nije zaštićena, te stvoriti rane podložne infekcijama, a kasnije i ožiljke. Preporuka je svakako odlzazak u proverene kozmetičke salone, za koje ste sigurni da koriste čiste instrumente. Neki kozmetički saloni, pored velike gužve ne stižu da svoje aparate za rad sterilišu, već ih više puta koriste na različitim mušterijama. Obratite pažnju na preteranu gužvu gde prolazi veliki broj mušterija kao što je to slučaj u tržnim centrima.

Depilacija

S obzirom na to da se depilacijom direktno tretira koža a sa njom i najosetljiviji delovi, potrebno je biti oprezan bilo da ste mušterija ili osoba koja radi depilaciju. Kako se sve više žena okreće depilaciji, a danas i depilaciji bikini zone, sa idejom da njihove prepone izgledaju savršene, zaboravljaju na opasnosti koje vrebaju iza depilacije. Pa tako, mnogi kozmetički saloni još uvek koriste topli vosak koji se pretapa i na taj način koristi više puta, što je, složićete se totalno nehigijenski. Sigurni smo da ne možete ni zamisliti broj bakterija koje se na taj način mogu preneti. Drugi vid opasnosti jeste rad nestručnog lica, ili lošeg voska. Kako je naša koža na nekim delovima jako tanka, potrebno je biti oprezan u tretiranju iste, jer je moguće iziritirati je, pa pored uobičajenog crvenila izazvati opekotine, modrice ili oderotine. Ukoliko i dalje želite savršenu bikini liniju, prethodno se raspitajte o vrsti voska koji kozmetički salon koristi i nadajte se da je lice koje depilaciju izvodi dovoljno stručno.

Ukoliko pronađete kozmetički salon u kojem možete obaviti više tretmana, a da se pored toga osećate sigurno, bolje je i da platite malo više jer ćete znati da ste u sigurnim rukama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *