Odvojite se od security blanket-a

Sigurno ste nekad čuli za termin security blanket. To je ništa drugo do ono što bismo mi nazvali „sigurnom zonom“. Izraz security blanket srodan je izrazu comfort zone,

a upotrebljava se za neki predmet, poput omiljenog ćebenceta, koji uglavnom deca nose uvek sa sobom, a koji im daje sigurnost i smiruje ih.

blanket

U širem značenju, ovaj izraz može da se odnosi i na neke osobe ili objekte koji nam daju osećaj sigurnosti i opuštenosti. Problem nastaje kad se neko previše veže za određeni predmet. Svakodnevno možemo videti takve slučajeve – devojke ne idu nigde bez šminke, određenog komada odeće, niko ne može da se odvoji od mobilnih telefona. Polako postajemo zavisni od materijalnih stvari i time ograničavamo svoje životno iskustvo.

Sajtovi poput Samoobrazovanje.rs predstavljaju iskorak iz sigurne zone i udaljavanje od security blanket-a.

Nisu samo materijalne stvari problem. Ljudi se generalno teško odlučuju da probaju nove stvari, nauče nešto novo, iskuse nešto drugačije. Udaljiti se od svoje sigurne zone znači proširiti sopstvene životne vidike i unaprediti kvalitet života. Najčešće nije nimalo lako to uraditi, uvek je uzbudljivo i uvek donosi neke životne izmene. Kažu da se pravi život odvija izvan sigurne zone u koju smo uljuljkani. Neobičavanje je neophodno da bi se živelo punim plućima.

Ostati na istom znači ne poboljšavati se i ne razvijati se. Promene nisu uvek prijatne, ali su neohodne da bi neko postao bolji nego što jeste. Odvajanje od secuty blanket-a pokazuje da smo spremni da prihvatimo sve životne izazove, bez straha i panike, sa željom da u njima budemo najbolji što možemo.

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *