Ogrlice – nije svaka za svaku priliku


0grlice su od davnina najpopularniji komad nakita. Nekada su smatrane statusnim simbolom koji je odražavao bogatstvo, moć i društveni status onoga ko je nosi. Danas su ogrlice dekorativni nakit koji nas krasi, ističe odevnu kombinaciju i naklonjenost ka estetici. Iako se ogrlice najpre vezuju za eleganciju i glamuur, mogu biti i samo pečat konkretnog stila. Međutim, ne moramo biti modni stručnjaci da bismo znali kako kombinovati ogrlice sa stilom koji forsiramo, sa prilikom za koju je nosimo ili sa sopstvenom ličnošću.

Kako kombinovati ogrlice

Najpre moramo da znamo svoju odevnu kombinaciju, pa da spram nje uklopimo i nakit. Drugačiju ogrlicu ćete nositi uz pantalone i sako, a drugačiju iz večernju haljinu. Trebalo bi i da obratite pažnju na oblik otvora koji nosite (V izrez, brod otvor, polukrug, sa spuštenim ramenima ili sa kragnom,…). Model ogrlica, dužina i dizajn u mnogome zavise od toga. Potom, važno je i za koju priliku birate ogrlicu – glamurozna proslava, dnevna kafa, večernji izlazak ili odlazak na posao. Za dnevne varijante, trebalo bi izabrati, diskretnije, neupadljive ogrlice, a za večernji provod ili slavlja konkretnu, efektnu ogrlicu, koja će ispratiti vaš kompletni ansambl. Naposletku ili možda i kao prvo, ogrlice bi trebalo da birate spram svog personalitija i usklađujete ih sa sopstvenom ličnosti i stilom (ležerne, moderne, klasične, elegantne, punk, hipi,…).

Vrste ogrlica

Toliko vrsta ogrlica postoji i one se takvom brzinom menjaju da ih je nemoguće sve nabrojati. Međutim, postoji nekoliko osnovnih tipova ogrlica iz kojih se kasnije razvijaju novi i novi modeli. 

  1. Lanac  – ogrlice mogu biti različite dužine, različitih dezena, povezane kao karike jedna na drugu ili zakačene jedna za drugu. 
  2. Sajlice – ogrlice koje su vrlo jednostavne, ali efektne. Pored lanaca su najpopularnije. Sajlice nisu naročito ukrašene, već je lepota i praktičnost u njihovoj jednostavnosti. 
  3. Biseri – kada je reč o elegantnijoj varijanti ogrlica, biseri su neizostavni. Postoje u hiljadu dimenzija, boja, šara itd. Ali su, kao prva asocijacija svima, diskretni, pravi perla-beli biseri, koji se nose baš kao ogrlice oko vrata ili, pak, ona duža Čarlston varijanta, koja nas podseća na prefinjenu modu između dva svetska rata. 
  4. Čoker – ogrlice su odavno popularne. Čokeri su sada u modi – tanka tkanina ili metal koji stoji čvrsto oko vrata i u glavnom je neukrašen ili ima neki diskretan cirkon. Međutim, čoker je zapravo način nošenja oglica, pa na tom principu postoje i vrlo bogate, ukrašene i visoko dizajniranje ogrlice. 
  5. Mešovit tip ogrlica – predstavlja kombinaciju različitih stilova ili materijala, koji su često sušta suprotnost. Ovakve ogrlice neretko mogu biti vrlo autentične i ekstravagantne. To ne znači nužno i glomazne, već na neki osoben način upadljive. Trenutni modni trendovi nam svakodnevno potvrđuju lepotu spjanja nespojivog.

Ogrlice nosite vi, a ne prigodne prilike i odevne kombinacije

Za kakvu god ogrlicu da se odlučite, najpre vidite da li je vi možete izneti, nositi kako treba. Najbitnije je kako ogrlice na vama stoje. Poštujte sebe, sopstveni stil i lične estetske sklonosti. Odevna kombinacija i prilika za koju birate ogrlice, nisu zanemarljive, ali ako ne saslušate i ne ispoštujete prvo sebe, vaš modni pokušaj može se pretvoriti u totalni promašaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *