Olakšajte rad na računaru birajući odgovarajuću tastaturu prema nameni

Tastatura je ulazni uređaj povezan sa kompjuterom. Sačinjena je od rasporeda tipki koje olakšavaju komunikaciju sa računarom. Neke operacije je teže, neke lakše izvesti i zato treba birati onu tastaturu koja olakšava upotrebu.

Za koje operacije treba tastatura?

  • Ako je reč o poslovnoj upotrebi računara u zavisnosti od posla biraće se i vrsta tastature.

Membranska tastatura je lakša za tipkanje. Samo mali pritisak je potreban da tipku koristite, ali je morate pritisnuti do kraja. Odlična je za potrebe brzog kucanja naročito teksta. Ona može da ima niži nivo tipki pa je zato ugrađuju u lap-topove i mnoge tastature koje se povezuju na računar.

Mehanička tastatura je bila prelaz izmeđju mašinskog unosa teksta i membranskih tastatura, ali je i dalje izbor mnogih. Tipke se teže pritiskaju, bučnije su pri kucanju, ali su odlične kada treba uneti tačan tekst. Super je to što tipka odreaguje već na pola puta do potpunog pritiska tastera. Mehanička tastatura je daleko izdržljivija i dugotrajnija. Mana im je što ako pogledate kategoriju “ tastature cena” videćete da su višestruko skuplje od drugih vrsta.

  • Tastatura koja se pretežno koristi za igrice

Neko preferira membransku, ali mnogi kao varijantu gejming tastatura biraju mehanički tip. Razlog se krije u tome što su ove tastature izdržljivije za dugu upotrebu i što tačniji pritisci pomažu tačnijim naredbama u igricama. 

Postoji čak i tastatura koja je fizički podeljena na dva dela pa omogućava komotniju upotrebu jer su ruke razdvojene u položaj koji vama odgovara.

Gejming tastatura je često drugačijeg rasporeda dugmića nego klasična tastatura. Raspored je tako postavljen da neke bitne tipke za igrice budu dostupnije za pritiskanje. Isto tako često ima i sistem osvetljenja koji je kako lep na izgled tako i olakšava pregled na tastaturi.

Gejming tastatura je među najskupljima naročito ako je reč o mehaničkoj tastaturi.

  • Svakodnevna upotreba

Ako nemate potrebu za poslovnu upotrebu tastature niti često igrate igrice po nekoliko sati vi spadate u treću kategoriju korisnika – koristite tastaturu za klasične operacije. Najčešće se biraju membranske tastature. Možete birati boje, osvetljenje, onu sa dodatnim tasterima za lakši pristup nekim komandama.

Dodatne opcije koje olakšavaju namenu

Ćirilično pismo se sve manje koristi u kompjuterskoj konverzaciji. Razlog leži i u tome što se teško pamti raspored pojedinih ćiriličnih slova, pa mnogi odustaju od ovakvih opcija. Srećom postoji ćirilična tastatura kao alternativa koja ima raspored svih slova za unos teksta bez zabune. Ako ne želite da menjate postojeću tastaturu možete kupiti specijalne nalepnice sa slovima za tastaturu. Nalepite ih i to je to.

Za lakšu upotrebu tu su i bežične tastature koje putem USB ili WiFi mreže vezuju tastaturu za kompjuter – zgodno, zar ne?

Sa specifičnijim namenama raste i cena tastatura. Ipak, ne treba da se vodite željom da jeftinije prođete već izaberite onu koja će olakšati tipkanje.

Svaka komponenata koja je deo računarskog sistema je složena i često ima specifične karakteristike. Kombinacijom tih karakteristika dobijate idealan računar za vaše potrebe. Neka i tastatura bude deo toga pre svega što kao komponenta nije previše skupa a može značajno olakšati pristup računaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *