Opasnosti koje vrebaju pri vožnji

sigurna voznja automobila

Mladi, a i iskusniji vozači često bez straha sedaju za volan. Strah ne znači da treba da se parališete ili da jednostavno zablokirate. Strah predstavlja vaš savestan i odgovoran pristup vožnji, kako bi vi a i drugi učesnici u saobraćaju bili bezbedni. Zato je važno da poštujete propisana pravila, i da u toku vožnje budete maksimalno koncentrisani. Za upravljanje vozilom potrebno je da budete odmorni i puni energije. Stalno slušamo o vozačima koji su u toku puta zaspali za volanom, i na taj način izazvali saobraćajne nesreće, često sa smrtnim ishodom. Pravite česte pauze, pogotovo ako su velike vrućine, a ukoliko niste više sigurni u sebe, prepustite volan drugom vozaču, dok vi odmorite.

Koristite retrovizor, jer ostali učesnici nisu samo ispred vas. Dobro snalaženje u prostoru i pravovremene reakcije na potencijalne opasnosti, odlika su dobrih vozača. Jedna od čestih grešaka je korišćenje mobilnih telefona u vožnji. Osobe koje su tek dobile vozačku dozvolu, često su učesnici saobraćajnih nezgoda, baš iz razloga jer su koristile mobilni telefon tokom vožnje. Na taj način nisu bile dovoljno koncentrisane, zato je najbolje da zaboravite na njega dok vozite. Ako je nešto hitno, stanite sa strane, na bezbedno mesto i obavite telefonski razgovor.

Odlična simulacija testova za B kategoriju

Kada krenete sa teorijskom obukom, saznaćete sve o saobraćajnim propisima i signalizaciji. Takođe, naučićete šta je sve zabranjeno i kažnjivo. Simulacija testova za B kategoriju vam omogućava da uočite sve situacije do kojih može doći kada ste vozač. Na taj način lakše učite i pamtite stvari koje vam možda ne bi bile toliko zanimljive da učite iz knjige ili beleški. Tehnologija je omogućila budućim vozačima da u svakom momentu mogu proveriti svoje znanje, a velika je verovatnoća da će vam se baš ta malo komplikovanija pitanja naći na ispitu.

Prednost učenja putem testova je što ćete neke stvari lakše naučiti, jer će se pri rešavanju raznih testova određena pitanja ponavljati. Simulacija testova za B kategoriju, je na sajtovima mnogih auto škola dostupna bez obaveze prijavljivanja, što je odličan način da i iskusniji vozači provere i obnove stečeno znanje. Važno je da se potpuno posvetite učenju teorije, i da budete maksimalno skoncentrisani prilikom rešavanja testova, ali ne da naučite napamet već da koristite logiku i učite sa razumevanjem.

Redovan pregled vozila je vaša odgovornost

Mladi, neiskusni vozači kada dobiju vozačku dozvolu, žele samo da što pre dobiju svoj automobil. Mnogi ne shvataju da je održavanje vozila velika obaveza, i da ukoliko želite da budete bezbedni morate redovno pratiti stanje u kome se vaše vozilo nalazi. Redovno servisiranje, ali i proveravanje stanja automobila,, naročito pred duži i dalji put je obavezno. Pravovremeno proveravajte ulje i gume na vozilu. Jer ukoliko gume nisu u optimalnom stanju, može doći do saobraćajne nezgode. Čim vam nešto postane sumnjivo u vožnji, ako primetite da vozilo brzo podiže temperaturu ili su vam kočnice čudne, odmah kontaktirajte majstora, ili zakažite termin u ovlašćenom servisu. Na kraju krajeva možda ste i bezrazložno brinuli, ali svakako je bolje i to nego da ugrozite i vašu, a i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *