Pet stavki za proveru pred putovanje automobilom

Ko još ima vremena da planira detaljno svoje putovanje. Malo ko. To je činjenica. Puno radimo, brz tempo života je nametnuo da sve manje zaista živimo i zato jedva čekamo odmore, kada se sve može staviti na kratku pauzu i da bismo mogli da se u potpunosti opustimo.

Vožnja automobila

Ipak, da bi se došlo do tog više nego zasluženog odmora, obično moramo proći kroz period čupanja kose i nerviranja oko planiranja puta, izvršenja svih obaveza koje moramo završiti pred polazak, opremanje i u krajnjem slučaju plaćanje za smeštaj na odmoru.

Ipak, da već dovoljno teško organizovanje odmora ne bi postalo još teže uz sve druge poslovne obaveze koje se moraju završiti pred polazak, evo nekoliko saveta šta morate uraditi pred putovanje automobilom.

Stari nepouzdani automobil zamenite malo boljim

Znamo da ovo zvuči pretenciozno ali je više nego moguće. Ako ste uopšte u delemi da li da pođete sa svojom starudijom na put, izvagajte da li imate barem početna sredstva da kupite sebi noviji polovni automobil. Ako i nemate novac za sve to, postoje druga rešenja. Sad ćete sigurno reći, au al ste izmislili toplu vodu. Ipak, to nije tako daleko od istine. Jer ako već imate neki novac u budžetu koji ste postepeno skupljali i planirali da uložite u nov automobil, vreme pred put je idealno za to. Lišićete se muka neispravnosti starog automobila koji može praviti probleme na putovanju i još više iscrpeti vaš novac. Možda baš novac koji ste planirali da uložite u novi auto?

Da ne bi sve ostalo samo na priči, savet je i da date svoj stari automobil na otkup automobila jer je isplata novca sigurna i odmah, te tako čak i nekoliko dana pred put možete bez problema popuniti budžet za kupovinu polovnjaka kog merkate. Krenite sigurni na put, to je najbitnije!

Brzi pregled ispravnosti automobila ili pravac kod majstora

Ako već posedujete solidan automobil, nemojte oklevati i zanemariti važnost nasumične provere stanja automobila. Iako možda izgleda ok, ili ne daj bože automobil pokazuje neke znakove da nešto možda ne bi bilo u redu, iako još uvek funkcioniše, obavezno proverite stanje vašeg automobila pred put.

Neke stvari možete uraditi sami, dok je za neke detaljnije definitivno potreban stručni savet auto mehaničara. Kada su u pitanju sitne provere, koje mogu mnogo pomoći ako se uoči problem na vreme, jeste provera stanja pneumatika tj. guma. Naravno, ako putujete na letovanje podrazumeva se da ćete nabaviti propisane letnje gume,  odnosno zimske gume zimi, ali je potrebno proveriti njihovo stanje pre polaska na put. Pogotovo ako koristite gume već koju godinu. Pored same izlizanosti guma koje se mogu proveriti „novčić testom“, proverite napumpanost, da li gume prave čudan zvuk pri okretanju točka, da li postoje određena ispupčenja na gumi i tome slično. Ako primećujete nepravilnosti, pravac kod vulkanizera.

Obratite pažnju na to da li automobil proizvodi neki čudan zvuk ili da li mu iz auspuha izlazi neočekivani dim ili boja dima. Takođe, uputite se na neki prostrani parking i testirajte ispravnost volana kao i kočnica. Verovatno nema potrebe da detaljištemo kako ćete ovo najlakše učiniti?

Kočnice i volan su verovatno najteži kvar koji bi Vas mogao zadesiti na putu, zato budite spremni na sve i nemojte kukati što proveravate sve ovo. Propust bi mogao da bude veoma skup ako se kvar dogodi na putovanju. I ne pričamo o materijalnom trošku.

Proverite stanje tečnosti u automobilu i obavezno zamenite ulje ako je vreme za to! Za sve ostale stavke se na vreme obratite servisu i vratiće Vam se sigurno!

Prva pomoć u autu

Obavezno proverite da li Vam se u automobilu nalazi prva pomoć. Osim što je zakonom propisana i obavezna za svako vozilo u saobraćaju, ono zaista može biti od velike važnosti kada se uputite na duže putovanje. Znate onu „nikad se ne zna“. Ni ne želimo da znamo, ali se nadamo da nikada neće biti potrebno.

Sve ovo je jako važno pogotovo ako putujete sa društvom ili porodično. Nekada brza reakcija i upotreba prve pomoći može biti od ključne važnosti za Vas i vaše saputnike.

Alat i lekovi za svaki slučaj

Kada se odlučujete za putovanje automobilom, naravno da planirate da ponesete i određene lekvoe za svaki slučaj. Pogotovo ako imate dnevne potrebe za određenim medikamentima, ipak osigurajte se tako što ćete lekove već pripremiti kao sastavni deo u automobilu za svaki slučaj.

Takođe, ako se nešto nepredviđeno dogodi na putu poput pucanja gume, obavezno imajte alat za brzu promenu gume kao što je ključ, dizalica za automobil i tome slično. Nikada nije na odmet imati višenamenski džepni nožić, kao i određena klješta, šrafciger i još koji standardni deo alata.

Propratna oprema u vidu hrane i vode

Takođe u obaveznu opremu nije loše staviti ni rezervne pakete vode i neke suve hrane koja vam dobro može doći u slučaju da morate da sačekate pomoć pored puta. Ovo je veoma važno ako se krećete dalekim nenaseljenim prostranstvima. Uz ovo dobro mogu doći grickalice, i slatkiši koji vam mogu dati potrebnu brzu dozu šećera kako biste se lako osvežili i spremili dalje za put.

Srećan put!

Аутор: admin

Kulturni radnik. Na stalnom putu samoobrazovanja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *