Praktični saveti: Kako da sačuvate osetljivu kožu beba?

Tokom trudnoće mnogi roditelji se informišu o tome koji ih sve zadaci i izazovi očekuju po dolasku novorođenčeta. Priprema i edukovanje o novim ulogama sa dolaskom novog člana porodice su ključne u razumevanju i adekvatnoj reakciji. 

Jedna od čestih stvari sa kojom se roditelju susreći po rođenju deteta jesu upravo pitanja i dileme vezane za osetljivost kože. Važno je održati optimalnu vlažnost ali i mekoću, bez da u tome preterujete i da to postane opterećujuće. Pedijatri navode da je u prvim nedeljama i mesecima života pravilna nega u tom delu od ključnog značaja. 

Postoji nekoliko opštih stvari vezanih za negu kože novorođenčeta koji vam mogu pomoći da rizik od pojave iritacija i alergija svedete na minimum. 

Blagovremeno menjanje pelena

Prva i ključna stvar u stvaranju rutine i kao preventivna mera za iritacije i osipe koji mogu nastati kao posledica neredovnog menjanja pelena. Pelenu treba promeniti svaki put neposrednog nakon što se dete upiški ili ukaki. Tom prilikom je najbolje oprati taj predeo mlakom vodom, ali ako niste u mogućnosti to možete uraditi i adekvatnim vlažnim maramicama. U oba slučaja je važno da taj predeo ostane suv nakon toga. 

Neadekvatna briga u ovom delu može izazvati ne samo iritacije i osipe već i ojede. 

Adekvatno pranje garderobe i pamučnih pelena uz prašak za bebe

Još jedna veoma bitna stvar je način pranja bebinih stvari, za šta se preporučuje adaptirani prašak za bebe. Treba napomenuti da je ključni savet da se garderoba odraslih i novorođenčeta pere odvojeno. I da se za najmlađe koristi isključivo prašak za bebe. 

Da biste osigurali da ne dođe do alergijskih rekacija kod deteta zbog toga što ima dodir i sa stvarima koje vi nosite ili posteljinom, preporučuje se da se i stvari odraslih peru praškom za bebe

Danas nam je lako dostupan ovaj proizvod i prašak za bebe možete naći u svim bolje opremljenim radnjama koje se bave prodajom tog tipa. Pored garderobe, prašak za bebe koristite i za pranje njenih pelena, plišanih igračaka i slično. 

Nađite balans u održavanju higijene i kupanju

Mlade mame su sklonije uverenju da kupanje treba da bude što učestalije jer se stiče utisak da su na taj način osigurale da je dete čisto u svakom trenutku. Pedijatri i stručnjaci iz ove oblasti ipak preporučuju da je kupanje novorođenčeta dva do tri puta nedeljno sasvim dovoljno i adekvatno. Ono što je još važno pomenuti u ovom delu jeste da voda koju koristite za kupanje treba da bude mlaka. Kao i da odmah nakon kupanja imate spreman peškir u koji ćete uviti dete. 

Nakon kupanje savetuje se nanošenje losiona za telo koje ima važnu ulogu u hidrataciji. 

Birajte pažljivo kozmetiku za najmlađe i redovno hidrirajte njihovu kožu

Pored krema i losiona koji će omogućiti dobru hidrataciju važno je da budu prilagođeni najmlađima sa najosetljivijom kožom. Zato pažljivo čitajte sastav svih kozmetičkih proizvoda čak i ako na sebi imaju nalepnicu i oznaku koje ukazuje da se radi o baby programu. U kozmetičke proizvode pored pomenutih krema i losiona spadaju i vlažne maramice, kupke i drugo. Ukoliko i pored toga što etiketa ukazuje da je bezbedno za korišćenje za najmlađe ipak se  pojave neke rekacije, treba prestati sa upotrebnom i u skladu sa ozbiljnošću alergijske rekacije obratiti se izabranom pedijatru. 

Vodite računa o spoljnim uticajima, poput vremenskih prilika i zaštite od fizičkih oštećenja

Pored brige o ishrani i higijeni koje mogu biti uzročnici alergijskih rekacija, važno je da se osigura i bezbednost i sigurnost od fizičkih povreda ili ogrebotina. Takođe, stručnjaci ne preporučuju da se deca mlađa od šest meseci izlažu sunčevim zracima, a nakon tog perioda je mnogo važno koristiti adekvatne kreme sa zaštitnim faktorima. U toku zimskih i hladnijih dana preporučuje se da im namažete kremu pre izlaska napolje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *