Prednosti redovnog servisiranja vašeg klima uređaja

Servis klima uređaja će pomoći vašem uređaju da radi bolje i na duže staze. Prema nekim procenama, servis klima uređaja može pomoći u održavanju do 95 procenata prvobitne funkcionalne efikasnosti  vašeg klima uređaja.

Ovo dovodi do niza prednosti – od bolje energetske efikasnosti do nižeg nivoa vlažnosti i manje popravki. U nastavku teksta pronaćićete sve informacije zbog kojih je zaista bitno raditi servis klima uređaja.

Bolja energetska efikasnost

Redovan servis klima uređaja pomoći će mu da radi efikasnije. Začepljeni vazdušni filteri, prljavi namotaji kondenzatora i drugi problemi znače da sistem mora više da radi da bi obavio svoj posao – trošeći više energije u procesu. Neefikasan sistem klimatizacije će povećati vaš račun za energiju  S druge strane, uštedetećete  struju za naredni period, počev od dana kada je izvršen servis klima uređaja.

Duži radni vek

Kao i kod svake veće opreme, redovni servis će produžiti radni vek vašeg sistema. Postoji ograničenje koliko dugo će bilo koji model trajati, ali odgovarajuća briga i pažnja osiguravaju da ćete maksimalno iskoristiti svoj sistem klimatizacije. Zapamtite da jedan neispravan deo može dovesti do disfunkcionalnosti u radu  na drugim komponentama. Što pre to popravite, sistem će bolje funkcionisati u celini.

Redovno održavanje klima uređaja

Čini se da vaš sistem klimatizacije radi sasvim dobro, kada – iz vedra neba – ceo sistem prestane da radi. Odjednom ste se našli u problemu jer sledi  skuplja hitna popravka. A do ovoga ne bi došlo da ste redovno radili servis klima uređaja.

Bolji kvalitet vazduha

Ako sumnjate da li vaš sistem čisti vazduh u vašem okruženju, jednostavno otvorite prednju ploču i pogledajte filter. Osim ako nije potpuno nov ili je nedavno očišćen, videćete dosta prašine nakupljeno u filteru. Što se više prašine akumulira, vaš filter je manje efikasan u prečišćavanju vazduha koji prolazi kroz njega. Nije potrebno reći koliko ovo utiče na zdravlje. Redovni servis klima uređaja osigurava da vaš filter radi kako treba. Ovo smanjuje unutrašnje nedostatke uzrokovane nagomilavanjem prašine i krhotina, ali takođe znači da svi unutra udišu čistiji vazduh.

Kako da znam da je potrebno servisiranje klima uređaja

Klima uređaj treba servisirati najmanje jednom godišnje. Majstor treba da ga  isprazni od stare, prljave rashladne tečnosti i napuniti novom, čistom rashladnom tečnošću. Takođe, trebalo bi da proveri pumpe, kompresor i kondenzator, kao i sve ostale delove da biste bili sigurni da su u dobrom stanju. U slučaju da su potrebne neke popravke, treba ih odmah uraditi kako bi se izbegla veća oštećenja u budućnosti.

Koliko puta gosišnje treba raditi servis klima uređaja

Učestalost servisiranja vašeg klima uređaja zavisiće od nekoliko faktora, uključujući model, njegovu starost i način na koji se koristi. Uglavnom se preporučuje da vaš uređaj servisirate dva puta godišnje, u zavisnosti od okruženja i učestalosti korišćenja.

O čemu treba voditi računa nakon servisiranja klima uređaja

Nakon servisiranja klima uređaja potrebno je voditi računa o sledećim stvarima:

Proverite filtere za vazduh da biste bili sigurni da su čisti i da nisu začepljeni  a zatim proverite sve delove unutar kućišta da li ima znakova oštećenja ili habanja. Takođe, proverite da li je sve na svom mestu i da li se svi delovi klima uređaja mogu lako povezati i da li kompresor radi ispravno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *