Priprema za work and travel: U susret razgovoru za posao

Prijavili ste se za „work and travel“ program i sada čekate ponude i razgovore za poslove? Bojite se ne samo tih razgovora, već i apliciranja za dobijanje vize, kao i samog odlaska i života u dalekoj Americi? Nema potrebe za strahom. Intervjui za posao će proći odlično, dobićete vizu i brzo ćete se navići na život u tuđini, sve što je potrebno jeste malo pripreme. Zato u nastavku teksta pročitajte savete koji će Vam pomoći da se pripremite za odlazak na „work and travel“ program.

Kako se pripremiti za razgovore sa „work and travel“ poslodavcima?

Razgovori za poslove sa „work and travel“ poslodavcima se ne razlikuju nešto mnogo od razgovora za bilo koji drugi posao. Kao i pred svaki razgovor za posao, tako je i pred razgovore za work and travel poslove u Americi potrebno malo pripreme. Pre svega, neće biti zgoreg ukoliko malo „zaguglate“ svog poslodavca, odnosno njegovu kompaniju i upoznajte se barem sa osnovnim podacima o kompaniji. Takođe, slobodno možete nazvati agenciju preko koje se na program prijavljujete i zatražiti više informacija o kompaniji, ali i njihovom odnosu prema svojim zaposlenima.

Razmislite o tome šta Vas potencijalni poslodavci mogu pitati i unapred okvirno pripremite odgovore na ta pitanja. Tipična pitanja koja se postavljaju na razgovorima za poslove jesu „zbog čega da zaposlimo baš Vas“, „kakva ste iskustva do sada imali“, „zbog čega želite ovaj posao“ i tako dalje. Smislite originalne odgovore na ova pitanja, jer se originalnost uvek ceni. Nemojte prepričavati tuđe odgovore koje ste našli na internetu. I da, na razgovorima za poslove zaboravite na skromnost, jer je niko neće ceniti. Iskoristite priliku da „prodate“ sebe. Sa druge strane, nemojte ići ni u drugu krajnost, pa preterivati.

Razgovor za posao trebalo bi da je dvosmerna komunikacija. Dakle, nemojte samo da odgovarate na pitanja osobe sa kojom razgovarate, već slobodno pitajte i pokažite zainteresovanost za posao.

Iako je reč o intervjuu koji se obavlja putem interneta, odnosno skajpa, to ne znači da pred kameru treba stati neočešljan, u nekoj staroj pocepanoj majici i slično. Pre svega, obucite se pristojno. Pristojne moraju biti i Vaše fotografije u okviru CV-a, kao i slika na skajp nalogu. Nema smisla da poslodavac kada otvori Vaš skajp nalog ugleda sliku na kojoj pijani igrate na kafanskom stolu. Neposredno pred sam razgovor isprobajte internet konekciju i rad skajpa. Takođe, proverite mikrofone i zvučnike kako biste izbegli neugodne situacije.

Obnovite i proširite znanje engleskog jezika

Znanje engleskog jezika obnovite pre razgovora sa poslodavcima. Ipak je to jezik koji ćete upotrebljavati u toku radnog vremena i sigurno da će svaki poslodavac obratiti pažnju na nivo Vašeg znanja engleskog jezika. Takođe, i kada već budete imali obezbeđen posao u okviru „work and travel“ programa, nije zgoreg da malo obnavljate dosadašnje znanje i proširite svoj rečnik novim rečima koje ćete svakako koristiti tokom „work and travel“ programa.

I da, kada je reč o pakovanju kofera, ne preterujte sa stvarima. Ponesite tek toliko da imate za prvih par dana. Obično se učesnici „work and travel“ programa kući vraćaju sa koferima prepunim novim stvarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *