Putujete na Šri Lanku – ove 4 stvari treba da znate

Šri Lanka je za većinu nas velika enigma. Vrlo malo informacija o Šri Lanki postoji na intretu na našem jeziku. Obično su to neke vrlo površne informacije i na osnovu tih informacija ne možemo baš da saznamo sve što nas zanima, a što bismo hteli da znamo.

Zato je dobro da se pre nego što krenete na putovanje na Šri Lanku dobro raspitate šta će vas tamo dočekati i najbolje bi bilo da se raspitate u turističkoj ageniciji u kojoj uplaćujete aranžman. Takođe, dobro bi bilo da razgovarate sa vodičem, koji može da vas uputi u to šta će vam biti neophodno i šta treba da znate o tom putovanju. Takođe, vodič će vas upozoriti i i šta je neprihvatljivo ponašanje na destinacijama kao što je ova. Mi vam donosimo nekoliko zanimljivih informacija na koje treba da obratite pažnju ukoliko putujete na Šri Lanku, a koje smo saznali od iskusnih ljudi iz turističke agencije Ponte travel.

Oprezno sa fotografisanjem

Ovo se nalazi na prvom mestu, jer je to nešto što najčešće radimo kada odemo kao turisti u neku drugu zemlju. Naravno, kada odemo u tako nestvarnu zemlju kao što je Šri Lanka želimo da fotografišemo sve što vidimo, naše oduševljenje je preveliko i jednostavno želimo da zabeležimo sve kako bismo se po povratku lakše svega prisetila, ali i pohvalili svima koje poznajemo. Ovo je posebno postalo izraženo sa razvojem društvenih mreža. Ipak, vašu želju ćete na Šri Lanki morati da kontrolišete, zbog toga što fotografisanje na mnogim mestima nije dozvoljeno. Mnoge hramove nećete smeti da fotografišete, a za fotografisanje nekih zdanja ćete morati da imate dozvolu. Nemojte bez dozvole da fotografišete i pokušajte da se pridržavate ovog pravila. Takođe, vrlo je važno da znate da ne smete da fotografišete uniformisana lica. Naravno, možete da ih pitate, ali ako vam ne dozvole, nemojte da navaljujete. Poštujte pravila zemlje u kojoj se nalazite i uživajte u onome što pruža. Vaša sećanja i osećaj koje ćete nositi sa ovog putovanja mnogo su važniji od nekoliko fotografija.

Voda nije za piće

Voda iz vodovoda nije za piće, odnosno ne biste smeli da je pijete, zato što vam verovatno neće prijati. Čak i da je ispravna, što je u nekim delovima vrlo upitno, svakako je drugačija od one na koju ste navikli i verovatno će je vaš stomak teško podneti.

Bez razmenjivanja nežnosti u javnosti

Sa vašim parnterom nemojte da se ljubite u javnosti, to jednostavno nije prihvatljivo na Šri Lanki. Osim neprijatnih pogleda, možda će vas čak i opomenuti, zato ispoljavanje emocija izbegavajte na javnom mestu.

Izujte se pre ulaska u hram

U mnogim hramovima na Šri Lanki ulazite isključivo bosi, bez obuće. To ćete verovatno i zaključiti i sami na licu mesta, a trebalo bi da vas upozorit i vodič. Oko ovog i većine sličnih pravila ne morate previše da brinete, jer će vas svaki iskusni vodič na vreme upozoriti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *