Puzzle su igračka za sve uzraste

 

Slaganje puzzle slagalica može da bude hobi, strast, ali i odlična igra koju možete igrati samostalno ili u društvu. Zahteva oštro oko, povezivanja delova u celinu, vežbanje motorike.

Često zna da iznervira, ali I poprilično zabavi i igrača odvede u neki drugi nestvarni ili umetnički svet. Puzzle mogu biti bebeće, 3D, I sasvim obične ali sa neobičnim motivima. Bilo da ste ljubitelj prirode, lepih pejzaža ili uživate u svetskim građevinama baš kao i u delima poznatih umetnika, imate mogućnost da i sami “stvarate” i svoj rad ovekovečite na zidu ili polici. Možete angažovati sebe, ali i svoje ukućane počevši i od onih najmlađih bebironaca, jer su puzzle namenjene svim uzrastima.

Klasične puzzle sklapaju deca već od treće godine

Klasične su najpopularnije. Za one sa više delova idealno je da koristite podlogu pošto ih lako na taj način možete prenositi sa mesta na mesto ili jednostavno skloniti onda kada ne ređate, a da ne oštetite do tada sklopnjenu varijantu. Za najmlađe, kreće se od 12, odnosno 24 dela. U nekim pakovanjima budu po 2 ili 4 manje puzzle. Predlog je da u sobi imate posebno mesto za njih kako bi mališan samostalno mogao da se igra. Bitno je da nauče da uvek u istu kutiju vrate delove koji pripadaju odgovarajućoj puzli.

Puzzle za decu – i bebironci mogu da slažu puzzle!

Već od najranijeg uzrasta bebe su spremne da koriste puzzle. U početku njima su namenjene podne puzzle da bi kako rastu sklapali voćkice i slične motive od dva ili četiri dela. Podne puzzle su velike, obično ih ima 12 u pakovanju. Sklapaju ih odrasli, ali ih koriste bebe. Na njima su motivi poput slova i brojeva u različitim bojama pa deca ih koriste za igru i prohodavanje. Podne puzzle dugo mogu biti korisne za sve ukućane jer omogućuju dodatnu toplinu prilikom igranja,a kako beba raste tako i sama već može da ih sklapa i rasklapa te su pogodne i za manje prostore.

 

3D puzzle idealne su za trogodišnjake, ali i za tinejdžere kao i njihove roditelje

3d puzzle su rađene u različitim motivima. Njima se pričaju bajke, ali i sklapaju najpoznatije građevine. Onim mlađima često treba pomoć starijih prilikom slaganja. Neke od njih daju mogućnost da ih deca prvo oboje pa tek onda naslažu. Ono što je dobro, uglavnom su od kartona ili tanke kvalitetne plastike te su lake za sklapanje. Ostaju kao večita uspomena, mada se mogu više puta sastavljati, pogotovu plastični modeli Ravensburger puzzli. 

Sa godinama se broj delova za sklapanje povećava

Da ne bi ste razmišljali koliko delova odgovara kom uzrastu, proizvođači su ih unapred kategorisali tako da ćete u radnjama uvek naći ono što baš vama treba. Ako je dete napredno, ponudite mu i slagalicu sa više delova, ali nemojte preterivati i birati slagalicu za sebe jer deci brzo dosadi ređanje pogotovo neuspešno. Puzzle od 200 i 300 delova namenjene su osmogodišnjacima, ali su i za odrasle izazov. Predlažemo da dete izabere omiljeni lik, motiv i pomognete mu u početku ili jednostvano odlučite da slaganje bude vaš mali ritual i zajedničko vreme.

 

Puzzle od 500 i više delova zahtevaju vreme i strpljenje

U ozbiljne puzzle slagalice spadaju već one od 500 delova. Kategorisane su za odrasle jer nisu lake, traže koncentraciju i vreme da se poređaju delovi. Četvoro ili više ruku mogu ih poređati za sbega par sati, dok puzzle od 1000 i više delova se ipak sklapaju danima. Bitno je da onaj ko sklapa u tome i uživa a vreme provedeno u zatvorenom prostoru, pogotovo kada usled vremenskih prilika nismo u mogućnosti da mnogo boravimo u prirodi, i te kako se može perkratiti ređanjem dobre puzzle. Vaše je samo da odaberete motiv. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *