Rana menstruacija i faze menstrualnog ciklusa

žena se neguje

Menstruacija je samo jedna od faza menstrualnog ciklusa koji obično traje od 21 do 39 dana a sama menstruacija od 3 do 7 dana. Menstrualni ciklus počinje prvog dana menstruacije i traje do prvog dana sledeće menstruacije. Ako je menstrualni ciklus kraći od 21 dana u pitanju je rana menstruacija.

Rana menstruacija nije automatski razlog za zabrinutost ali može biti i posledica određenih medicinskih razloga i stanja. To mogu biti:

Pubertet – u periodu puberteta broj dana između menstruacija može biti duži ili kraći zbog nestabilnosti reproduktivnih hormona.

Perimenopauza – označava prelazak u menopauzu i obično počinje sredinom ili krajem 40-ih godina. U ovom periodu nivoi hormona variraju što može rezultirati da menstruaciju dobijete ranije ili kasnije.

Intenzivne i jake vežbe – mogu uticati na reproduktivne hormone i dovesti ne samo do rane menstruacije već i do njenog potpunog izostanka.

Fluktacije težine – nagli i veliki gubici na težini mogu uticati na nivo hormona i prouzrokovati nepravilnosti u menstrualnim ciklusima.

Stres i promene uobičajene rutine – jak stres i promene u svakodnevnoj rutini mogu dovesti do hormonalnog disbalansa i izazvati ranu menstruaciju ili dovesti do njenog kašnjenja.

Lekovi za razređivanje krvi – antikoagulansi mogu biti uzrok rane menstruacije uključujući i obilnije krvarenje.

Kontracepcija – pilule za kontracepciju, kao i tablete za „dan posle“ sadrže hormone koji mogu uticati da menstruacija porani ili zakasni.

Polno prenosive bolesti – klamidija i gonoreja kao polno prenosive infekcije mogu dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa, rane ili zakasnele menstruacije.

Sindrom policističnih jajnika – izazvan je hormonsko neravnotežom i može za posledicu imati pojavu rane menstruacije, kao i njen potpuni izostanak.

Endometrioza – predstavlja tkivo slično endometrijumu koje raste izvan materice (jajnici, stomak, creva) i može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa.

Dijabetes – ukoliko je nekontrolisan ili neregistrovan može imati za posledicu neredovne menstruacije a jedan od simptoma može biti i rana menstruacija.

Bolesti štitne žlezde – hormoni štitne žlezde utiču na nekoliko telesnih funkcija, uključujući metabolizam i menstrualni ciklus. Simptomi zavise od toga da li je štitna žlezda neaktivna ili preterano aktivna.

Faze menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus ima nekoliko faza i to su:

1. Menstruacija

Menstruacija je prva faza menstrualnog ciklusa i obično traje od 3 – 7. Do menstruacije odnosno krvarenja dolazi zato što jajna ćelija nije oplođena i telo odbacuje zadebljanu sluzokožu materice koja se raspada i dolazi do krvarenja.

2. Folikularna faza – priprema za ovulaciju

Folikularna faza je faza sazrevanja jajne ćelije a materica se priprema da prihvati oplođenu jajnu ćeliju. Nivo hormona estrogena se povećava, sluzokoža materice se zadebljava i snabdeva krvlju i hranjivim materijama koje su potrebne jajnoj ćeliji za rast ukoliko dođe do oplodnje.

3. Faza ovulacije

Ovulacija nastupa od prilike dve nedelje pre početka sledeće menstruacije kada se jajna ćelija oslobađa iz jednog od jajnika. Ako je sperma prisutna u trenutku ovulacije ili naredna 24 h, jajna ćelija može biti oplođena.

4. Lutealna faza – nakon ovulacije

Lutealna faza označava period menstrualnog ciklusa nakon ovulacije. Ako jajna ćelija nije oplođena, ponovo se apsorbuje u telo, nivoi hormona opadaju a sluzokoža materice se odbacuje što označava početak sledeće menstruacije.

Ukoliko rana menstruacija traje jedan duži vremenski period najbolje je da posetite svog izabranog lekara koji će obaviti određena ispitivanja i utvrditi uzroke ovog poremećaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *