Razlozi zbog kojih je zlato dobra investicija

cena investicionog zlata

Da priču o štednji započnemo jednostavnim primerom – godinama se štedi u nekoj deviznoj ili domaćoj valuti. U bankama, naravno, kamate na oročenu štednju na nivou statističke greške, te se novac samo odvaja i čuva u nekom vidu slamarice. Šta se dešava kada je stanje širom sveta puno neizvesnosti u geopolitičkom i ekonomskom smislu?

Vrednost valuta oscilira, čak i onih koje su slovile za stabilne i sigurne. I umesto da stvarno čuvate novac, vi ga s takvim slabljenjem valuta zapravo gubite. Gde je izlaz iz te situacije? Šta je ono što je zaista sigurno i šta će nam zaista predstaviti štednju koja se isplati? To je zlato – koje je najbolja investicija na duži rok.

Zlatnici, zlatne pločice i zlatne poluge – od toga zavisi cena investicionog zlata

Da bi se ulaganje u zlato isplatilo, nije potrebno da kupujete zlatni nakit i još više čuvate onaj nasleđeni. Dakle, nije svako zlato investiciono zlato. U čemu je razlika? Zlato koje se koristi za izradu nakita jeste zapravo legura zlata, dok je kod investicionog zlata u pitanju zlato najvišeg stepena čistoće. Ono se u specijalizovanim zlatarama i firmama koje se bave prodajom investicionog zlata može kupiti u obliku dukata, pločica ili pak poluga. Od oblika koji se izabere zavisi cena investicionog zlata. Važno je napomenuti da se investicionim zlatom smatraju dukati koji su iskovani i imaju dokaz o verodostojnosti od 19. veka pa nadalje, a cena je povoljnija za poluge nego za pločice. Postoje i takozvane deljive zlatne poluge koje se sastoje od sastavljenih pločica, jako su praktične i ulagači ih biraju zbog lakog skladištenja.

Važno je čuvanje zlata

Da bi zlato održalo svoju vrednost i u jednim trenutku kada poželite da ga prodate, dobijete istu ako ne i veću vrednost, ono mora biti u originalnom pakovanju. Kako je zlato mekana i osetljiva vrsta plemenitog metala, on se može i lako oštetiti, što mu kasnije smanjuje vrednost. Zato je preporuka prodavaca da se zlato čuva u originalnom pakovanju (naročito poluge i pločice), dok posebna pažnja treba da se posveti i dukatima, koji su takođe skloni oštećenjima i ogrebotinama. Kada se kupi, zlato se čuva u posebnim sefovima, bilo u kućnim uslovima, bilo u banci.

Ako ste veći i ozbiljniji ulagač, postoje povoljne opcije

Za one koji imaju više novca da ulože u zlato, postoje neke varijante koje se više isplate. Naime, neke oblike je skuplje kupiti, ali ih je dalje moguće skuplje i prodati. Takav je slučaj sa pločicama – manji apoeni imaju veću prodajnu vrednost. Saveti stručnjaka govore o tome da veliki ulagači treba da se fokusiraju na poluge od 100 grama, jer ona ima najbolji odnos koji formiraju cena, praktičnost i likvidnost. One mogu biti u dva oblika, kovani i limeni. Svi veći oblici od toga nose sa sobom i određene rizike, odnosno da se u nekim trenucima usled ekonomskih i društvenih okolnosti ne mogu unovčiti. I kod investiranja u zlato ima nekih rizičnijih oblika, a to su upravo poluge od 250 grama i od pola kilograma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *