Romantično putovanje za dvoje – Nica

Na samom jugoistoku Francuske, u regionu Provansa nalazi se biser Azurnog mora i Mediterana, viševekovni grad Nica. Grad postoji vekovima i vremenom je dostigao oko 350 000 stanovnika. Nica predstavlja važan turistički centar Francuske i ujedno je jedno od najtoplijih mesta na Azurnoj obali, pod uticajem veoma blage mediteranske klime koju karakterišu duga i topla leta i blage kratke zime. Sama regija Provansa je upravo zbog takve klime poznata u svetu po proizvodnji najrazličitijih sorti vina.

Nica, dom aristokrata i plemića

Grad Nica se nalazi na pola puta između Monaka i Kana, na ušću reke Pajon u Sredozemno more, u takozvanom zalivu anđela. Dobila je ime po grčkoj boginji pobede Niki, jer su upravo tu, na mestu gde se nalazi današnji grad, stari Grci imali svoju koloniju Nikeu. Kasnije su grčku koloniju osvojili Rimljani, ne menjajući joj ime.

Još od sredine XIX veka Nica je važila za mesto u kome su bogate aristokrate provodili svoje vreme. Takva tradicija je nastavljena i danas, pa je Nica dobila epitet grada bogatih i slavnih, a njen luksuz nije samo puki suvenir, već se u njoj susreće iskreni aristoratski duh istoka i zapada.

Upravo su u Nici svoje utočište našle i ruske aristokrate, bežeći od dugih i oštrih sibirskih zima, pa tako i danas još od 1912. godine ponosno stoji Ruska pravoslavna crkva. Isto tako su i britanski plemići svoj spas od dugih kišnih dana videli u Nici, pa tako i jedno od najpoznatijih šetališta nosi ime Promenade D’Angle ili “englesko šetalište”.

Nekada je Nica bila dom grofova i kraljeva mnogih evropskih država, kao i svetski poznatih umetnika, a danas je prestonica hedonizma u kojoj uživaju svi oni koji se odluče da dođu u ovaj mondenski grad.

Za ljubitelje kulture, u Nici se nalazi muzej posvećen Marku Šagalu, poznatom belorusko-francuskom umetniku koji je za vreme boravka u Nici stvorio i svoja najpoznatija dela. Pored toga, u Nici se nalazi i jedan od najpoznatijih prirodnjačkih muzeja koji u svojoj postavci ima preko milion zooloških, botaničkih i geoloških uzoraka, i pomoći će svakom ljubitelji prirode da se upozna sa živim svetom u ovoj regiji.

Za one koji vole nešto drugačiji provod, Nica je tu da pruži izuzetno bogat noćni život. Nekoliko desetina klubova i barova sa živom svirkom svako veče, učiniće da vam svaka provedena noć bude nezaboravna. Za ljubitelje Sunca i mora, ovaj region je prepun uređenih i neuređenih plaža, od kojih neke nose epitet najlepših plaža na Azurnoj obali.

Do Nice je najlakše avionom!

Nica je jedna od najpopularnijih destinacija za zaljubljene parove i ljubitelje Azura. Ipak, pre nego što spakujete torbu, dobro je znati šta biste voleli da posetite, gde će te odsesti, koji prevoz će te koristiti u gradu, i najvažnije, kako će te najlakše stići do Nice.

Sam grad Nica je geografski dobro pozicioniran i saobraćajno odlično povezan sa ostatkom Francuske. Nica ima svoju luku, tako da je dolazak brodom jedna od opcija. Popularni francuski brzi vozovi će vas za čas dovesti iz Pariza do Nice, a najbliži aerodrom se nalazi na samo 10 kilometara zapadno od grada. Međunarodni aerodrom Nice-Cote d’Azure ima letove za preko 100 različitih destinacija širom sveta, među kojima su najčešći letovi do Pariza i Njujorka.

Od aerodroma do grada možete koristiti lokalni autobuski prevoz ili neku od postojećih taksi linija, ili ukoliko želite više slobode, možete iznajmiti auto na samom aerodromu. Avionsa karta za Nicu se lako može nabaviti.

Ukoliko se odlučite da posetite ovaj biser Mediterana, u zavisnosti od sezone u kojoj bi ste putovali, sa raznim popustima, avionska karta za Nicu se kreće već od oko 130 eura. Ako želite da iskoristite ovakve pogodnosti, potrebno je da rezervišete svoju ranije. Avionska karta za Nicu dostupna je na sajtu Air Serbia i može se kupiti u par jednostavnih koraka. Avionsak karta za Nicu od Beograda je povoljno i brzo reženje.

Nica je grad koji će vam pružiti mnogo zabave i uživanja, grad koji ima za svakog ponešto. Od obilazaka kulturnih znamenitosti grada, preko noćnih provoda pa sve do najlepših plaža Azurnog mora, Nica je mediteranski raj i idealno mesto za uživanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *