Ruže stablašice za Vaš mirisni vrt na terasi

ruze stablasice cena

Mnogi polaze od pretpostavke da je za čaroban mirisni vrt potrebna bašta, međutim, to ne mora da bude preduslov, ne morate da imate baštu i drenažu kako bi gajili ruže i uživali u njihovoj lepoti, dovoljno je samo da Vaša terasa bude osunčana i da imate dovoljno mesta za nekoliko velikih saksija. Veoma lako ćete terasu pretvoriti u mirisni vrt sa samo nekoliko ruža stablašica. Čak i u saksiji, one mogu da vegetiraju i po nekoliko godina ukoliko su na sunčanoj strani i imaju dovoljno veliku saksiju. 

Zbog čega su stablašice pravi izbor za terasu?

Ruže stablašice su danas svima dostupne, međutim, treba da znate da su nekada bile ukras isključivo kraljevskih vrtova. Njihova prednost je što su pogodne za gajenje u urbanom prostoru, pa ih često vidjate na terasama solitera, ili ispred ulaza velikih lokala.  One su mirisna i vrlo kompaktna sorta, otporne su na bolesti i zbog toga su mnogo bolji izbor od ruža koje rastu u grmovima ili su penjačice. Stablo ruže stablašice možete da formirate prema Vašem prostoru, orezaćete je lako tako da prati obrise Vašeg urbanog prostora i uklopi se savršeno u dimenzije, ali i eksterijer. Još jedan od razloga što su dobar izbor je taj da je za ruže stablašice cena povoljna, ne razlikuje se od cene ostalih sadnica ruža. 

Da li je za ruže stablašice cena odlučujući faktor izbora?

Danas je za mnogo toga cena odlučujući faktor izbora i prva misao kada govorimo i lepoti ili kvalitetu nečega. Za sadnice ruža stablašica važi da su zbog svoje lepote očaravajuće, da su po kvalitetu jedna od najboljih vrsta među ružama, a da se cena njihovih sadnica ne razlikuje u mnogome od sadnica ostalih vrsta. Olakšavajuća okolnost je što se veoma lako sadnice mogu naručiti preko sajta i kurirskom službom za samo dan-dva stižu na Vašu adresu, a znate da važi za sve, pa i za ruže stablašice cena je povoljnija za onlline kupovinu.  Jul mesec je pravo vreme da se naruče sadnice, zato što u avgustu već počinje njihova sadnja i priprema za sledeću godinu. Posle kupovine stablašicu treba što pre da posadite da ne bi došlo do njenog sušenja. 

Kako da zasadite i negujete stablašice?

Ukoliko imate osunčanu terasu, onda ne časite ni časa, vreme je da je pripremite za stablašice. Saksiju sa sadnicom treba da postavite na mesto gde nije veliko strujanje vazduha, odnosno u onaj deo terase koji nije izložen vetrovima. Obezbedite joj dobru saksiju, a za ovo cveće vaze dva pravila: veće je bolje i drenaža je  imperativ. Ovo znači da ružu stablašicu morate posaditi u saksiju koja ima dovoljnu dubinu zato što ova vrsta ruža ima dubok koren. Dobro bi bilo da saksiju postavite na neku platformu sa točkićima zato što to omogućava lakše pomeranje pre zime  u neki zatvoreni prostor ili je dovoljno samo da je sklonite u ugao terase. Saksija obavezno mora da ima rupe za drenažu, zato što je za ovu vrstu neophodna dobra drenaža.  One najbolje uspevaju u humusnom tlu, pa treba izbegavati glinovito zemljište zato što ono zadržava vodu i ruža stablašica brzo propada. Uz sadnicu morate da postavite oslonac, njegova uloga je da zaštiti ružu od vetra, zato se i postavlja sa te strane odakle najčešće  duva vetar.Nega je vrlo jednostavna, predstavlja redovno zalivanje, okopavanje i čišćenje od korova. Obavezno ih orezujte na jesen kako se sledeće godine ne bi lomile grane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *