Šta beba sve sazna i nauči u prvim mesecima po rođenju?

razvoj bebe po nedeljama

Nakon rođenja, beba prolazi kroz značajan proces razvoja kako bi se prilagodila svojoj novoj okolini izvan materice. 

Razvoj svake bebe se odvija individualno i uvek će postojati razlike u brzini i načinu na koji se pojedinačna beba razvija. 

Da biste bili u toku sa napretkom svog deteta, možete pratiti razvoj bebe po nedeljama i mesecima. 

Evo nekoliko ključnih aspekata razvoja bebe nakon rođenja

Fizički razvoj

Bebine motoričke sposobnosti postepeno se razvijaju. Na početku, beba će provoditi većinu vremena ležeći na leđima ili stomaku. Postepeno će jačati mišiće vrata i leđa kako bi mogla da drži glavu uspravno, da se prevrće i puzi. Oko šestog meseca, većina beba može sedeti bez podrške, a oko prvog rođendana, mnoge počinju puzati ili hodati uz podršku.

Senzorni razvoj

Bebine sposobnosti percepcije i čula takođe se razvijaju nakon rođenja. Beba vremenom počinje da prepoznaje lica, zvukove i da razlikuje boje. Njen sluh, vid, miris i dodir se razvijaju kroz izlaganje novim iskustvima tokom rasta.

Razvoj kognitivnih sposobnosti

Bebine kognitivne sposobnosti počinju da se razvijaju od samog rođenja. Beba će postepeno razvijati pažnju, koncentraciju i sposobnost prepoznavanja uzroka i posledice. Kroz interakciju s okolinom, beba će učiti o svetu oko sebe, razumeti jednostavne koncepte i tokom vremena razvijati mentalne veštine.

Emocionalni i socijalni razvoj

Veza između roditelja i bebe je ključna za emocionalni i socijalni razvoj. Beba tokom rasta razvija sposobnost prepoznavanja i izražavanja emocija. Takođe razvija sposobnost interakcije s drugima, kao i sposobnost uspostavljanja socijalnih veza i razumevanja osnovnih društvenih pravila.

Svaka beba raste svojim tempom

Razvoj bebe je brz i dinamičan proces, ali brzina razvoja može da varira od bebe do bebe. 

Evo nekih opštihih smernica o brzini razvoja beba u prvih nekoliko meseci:

  1. Prvi mesec: U prvom mesecu, beba će uglavnom spavati i jesti. Njena motorička aktivnost će biti ograničena, ali iz nedelje u nedelju, beba će jačati mišiće vrata kako bi držala glavu uspravno.

  2. Drugi do treći mesec: U ovom periodu, beba počinje da pokazuje veću budnost i pažnju prema okolini. Moguće je da pokaže prve pokušaje smejanja, osmehivanja i interakcije s drugima. Njene motoričke sposobnosti se razvijaju, pre svega kroz bolju kontrolu glave i prve pokušaje pomicanja ruku i nogu.

  3. Četvrti do šesti mesec: Beba postaje sve jača i stabilnija. U ovom periodu, većina beba može da drži glavu uspravno, da se okrene sa leđa na stomak, da puzi ili da se pokreće unapred. Takođe pokazuje veću zainteresovanost za okolinu, prepoznaje lica, pruža ruke kako bi uhvatila predmete i počinje da oponaša zvukove.

  4. Sedmi do deveti mesec: U ovoj fazi, beba postaje sve pokretljivija. Mnoge bebe počinju da sede bez podrške, puze brže ili čak počinju da pokušavaju da se usprave i uz pomoć podrške prave prve korake. Pokazuju veću raznolikost u svojim zvukovima i gestovima i pokušavaju da komuniciraju na svoj način.

  5. Deseti do dvanaesti mesec: U ovoj fazi, većina beba može da stoji i hoda uz podršku ili čak da hoda potpuno samostalno. Pokazuje sve veću nezavisnost i sposobnost rešavanja jednostavnih problema. Takođe je u stanju da razume jednostavna uputstva i koristi jednostavne reči ili gestove kako bi izrazila svoje potrebe.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice, a svaka beba se razvija svojim tempom. Neke će postići određene miljokaze ranije, dok će druge to učiniti kasnije. 

Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja o razvoju svoje bebe, uvek je najbolja odluka konsultovati se sa pedijatrom ili stručnjakom za razvoj dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *